IZJAVA ZA AVAZ

Direktor RMU Banovići nakon požara: Do zapaljenja kamiona je došlo zbog neispravnih kablova

Kako ističe Elvir Salihović, RMU Banovići radi sa prilično dotrajalom opremom

Salihović: Imamo kamiona koji su stari preko 20 i više godina. Općina Banovići / Avaz

Piše: H. J. I.

17.10.2022

Na površinskog kopu "Grivice" u rudniku mrkog uglja "Banovići" danas je izbio požar. Zapalio se damper kamion. Riječ je on najstarijem kamionu "Belaž 3" koji je nabavljen 2005. godine. 

Ovu informaciju je za portal "Avaza" potvrdio generalni direktor RMU "Banovići" Elvir Salihović.

- Materijalna šteta na tom kamionu nije znatna. Sutra ćemo znati koliko će trajati popravak, međutim obzirom da mi imamo priličan broj takvih kamiona koji su van funkcije praktično taj dio, mi to imamo kao rezervu - rekao je Salihović. 

Prema prvim informacijama sa kojim raspolaže, do zapaljenja kamiona je došlo zbog neispravnih kablova. Kako ističe Salihović, RMU Banovići radi sa prilično dotrajalom opremom. 


- Imamo kamiona koji su stari preko 20 i više godina. Neko ko je trebao da razmišlja i na vrijeme investira u tu opremu, propustio je to učiniti kada je to trebalo da bude učinjeno. Mi sada imamo problem da radimo sa opremom koja je prilično dotrajala. Naime, uprava rudnika je investirala sva sredstva transportni sistem koji još uvijek nismo stavili u funkciju, a previdjeli su potrebu u investiranje u ovu opremu kao što su damper kamioni i bagerski kapaciteti - rekao nam je Salihović.

Podsjećamo, požar je vrlo brzo uspješno ugašen zahvaljujući brzoj reakciji rudara. Prema prvim informacijama, niko nije povrijeđen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.