AVAZ NA LICU MJESTA

Opozicija iz RS predala krivične prijave protiv Dodika, Petrovića i još više od 170 ljudi

Mi smo priložili nekoliko stotina dokaza, rekao je Borenović

E. Ć.

18.10.2022

Opozicija predala prijave Tužilaštvu BiH. B. Cerić

Predsjednici tri političke opozicione stranke iz RS (PDP, SDS, Lista za pravdu i red) Branislav Borenović, Mirko Šarović i Nebojša Vukanović, danas su podnijeli prijavu Tužilaštvu BiH vezano za organizovanu izbornu krađu.

Nakon predaje prijave predstavnici opozicije su se obratili okupljenim novinarima.

- Mi smo priložili nekoliko stotina dokaza. Na bazi ovoga što smo mi dostavili Tužilaštvu BiH, očekujemo da Tužilaštvo pod hitno reaguje i da ispita sve ove vrlo ozbiljne navode koje smo dostavili pravosuđu BiH. Jedan tih navoda je dostavljen i pravosuđu RS prije nekoliko dana, znate da je u petak podnesen jedan dio krivičnih prijava i Tužilaštvu RS vezano za određena krivična djela. 

Jako je važno da se konačno u kraj organizovanju izborne pljačke. Ovo je vrlo vješto organizovano i ovo traje nekoliko mjeseci pred izbore - rekao je Borenović.


Nekoliko stotina dokaza

Naveo je da prijave obuhvataju nekoliko stotina lica i nekoliko stotina dokaza na bazi čega predstavnici opozicije traže istragu. Prvi na listi je Milorad Dodik, drugi Obren Petrović, Zoran Stevanović, Goran Jelinić i onda spisak još 176 lica, sa namjerom da se ova lista proširi u skladu sa dokazima koji im budu dostupni.

- Nemojte imati sumnju da ćemo stati, nećemo odustati. Oni koji su krali treba da odgovaraju onako kako je to navedeno po krivičnom pravilniku - rekao je Borenović.


Ozbiljan trenutak za cijelo društvo

Nakon njega se obratio Mirko Šarović.

- Dosta toga je rekao Borenović i nas trojica smo stavili potpise na ovu krivičnu prijavu, sa najviše imena i vjerujemo da je sada na djelu pravosuđe, odnosno Tužilaštvo i ostali nadležni organi. Mislimo da je ovo ozbiljan trenutak za cijelo društvo... Vjerujemo u brzu i energičnu reakciju.

Sada se vjerovatno išlo na to da se u svaku sredinu gdje SNSD ima većinu promijeni izborna volja za 100, 200 ili 300 glasova.

Ja mislim da je na ispitu cijelo društvo, a ne samo CIK, pravosuđe, već cijelo društvo. Ovo je trenutak u kojem može ići to neko ozdravljenje. Ako je neko krao na izborima, je li vi očekujete da on bude pošten u četiri godine i da vodi ovu zemlju? Stoga mislim da je ovo prekretnica, vjerujemo u nju. Ako se kralo na ovom nivou (predsjednik RS), zašto ne brojati glasove za NSRS, Parlament BiH i člana Predsjedništva BiH. Vjerujem da imamo podršku građana - kazao je Šarović.

Nebojša Vukanović je istakao nezadovoljstvo radom bh. pravosuđa.

- Ova zgrada iza nas, kao i većina tih zarobljenih pravosudnih institucija, nisu ništa drugo do protočni bojleri u koga mi ciklično podnosimo krivične prijave, a koje se stavljaju u fijoke. Vjerujem da će tako biti i ovog puta ukoliko ne bude velikog pritiska javnosti - rekao je Vukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.