REAKCIJE

BH novinari: Jasmin Mulahusić mora biti sankcioniran zbog širenja mržnje prema novinarima

Upravni odbor Udruženja BH novinari posebno skreće pažnju na izostanak reakcije najviših dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA)

Jasmin Mulahusić. Facebook

A. K.

18.10.2022

Upravni odbor Udruženja BH novinari poziva Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da u okviru svojih nadležnosti hitno reaguje na širenje vjerske i nacionalne mržnje Jasmina Mulahusića i njegovih pratilaca na društvenoj mreži Facebook, prema novinarima u BiH.

U posljednja dva dana, Mulahusić je u nekoliko navrata pisao o članovima najuže porodice novinarke Al Jazeere Balkans Dalije Hasanbegović-Konaković, navodeći, između ostalog, da je njena sestra "udata za pravoslavca" i da je "napustila islam", da je Dalija "završila Katolički školski centar", da joj je "majka udata za Hrvata" i slično.

Ovo nije prvi put da Mulahusić targetira pomenutu novinarku sa ciljem raspirivanja nacionalne i vjerske mržnje i to isključivo zbog činjenice da je Dalija Hasanbegović-Konaković supruga političara Elmedina Konakovića, predsjednika stranke Narod i pravda.


Izazivanje mržnje

Huškačka retorika i širenje mržnje prema Daliji Hasanbegović-Konaković i članovima njene porodice je krivično djelo, ali i nedopustivo uplitanje u njen lični i porodični život, uključujući i članove njene porodice, koji nisu javne osobe i čija privatnost je zaštićena članom 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

Udruženje BH novinari podsjeća da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine prije godinu dana vodilo istragu protiv Jasmina Mulahusića zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

- Nažalost, javnost do danas nema nikakvih novih informacija o toku ove istrage, dok Mulahusić i dalje putem Facebooka svakodnevno objavljuje huškačke postove usmjerene protiv brojnih novinara, urednika i medijskih kuća u BiH. Svaka od tih objava ima na desetine komentara Mulahusićevih pratilaca u kojima se dodatno širi govor mržnje prema novinarima, uz najprizemnije uvrede na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, prijetnje i pozive na linč predstavnika medija - stoji u saopćenju.

Upravni odbor Udruženja BH novinari posebno skreće pažnju na izostanak reakcije najviših dužnosnika Stranke demokratske akcije (SDA) na ovakve Mulahusićeve objave, što se može protumačiti kao prećutno odobravanje i davanje podrške njegovim huškačkim stavovima i raspirivanju mržnje.


Rješavanje predmeta

S obzirom na činjenicu da Mulahusić ne krije svoje veze sa najvišim rukovodstvom SDA i o tome objavljuje fotografije na društvenim mrežama, najmanje što javnost u BiH očekuje jeste javna osuda svih simpatizera SDA koji, poput Mulahusića, koriste govor mržnje ili svojim komentarima podržavaju nacionalnu, rasnu i vjersku netrpeljivost prema novinarima, kao i prema bilo kojem drugom pojedincu ili grupi.

Također, UO BH novinara javno zahtijeva od Tužilaštva BiH da se prioritetno posveti rješavanju „predmeta Mulahusić“ i javnost izvijesti u kojoj je trenutno fazi taj predmet i naglašava da je riječ o osobi koju je ovo Tužilaštvo dovodilo u vezu sa terorističkim aktivnostima, te koja ima veliki broj pratilaca na društvenim mrežama, što dodatno doprinosi širenju mrzilačkih sadržaja nevjerovatnom brzinom.

- U takvim okolnostima nedopustiva je neefikasnost istrage i poduzimanja zakonskih mjera prema Jasminu Mulahusiću, koji svakodnevno krši temeljna ljudska prava novinara i novinarki iz BiH - zaključuju BH novinari.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.