ŠTA SU OČEKIVALI

Sjećate li se naselja u Oseniku, "prvog arapskog grada" u BiH: Evo koliko poreza duguju državi!

Kako je rečeno za portal "Avaza" iz UIO, žalba po ovom rješenju, trenutno je kod drugostepenog organa na odlučivanju

Luksuzno turističko naselje u Oseniku. PRINTSCREEN / YOUTUBE

Piše: A. Ovčina

18.10.2022

"Prvim arapskim gradom u BiH"  nazvano je turističko naselje u mjestu Osenik, koje je smješteno na području općine Hadžići.

"Gulf real estate d.o.o. Hadžići" se nalazi među najvećim dužnicima koje teritorijalno obuhvata Regionalni centar Sarajevo Uprave za indirektno oporezivanje BiH, što je potvrđeno za portal "Avaza".

Njihov dug na današnji dan, dakle 18. oktobar, iznosi 3.549.669,99 KM


Suvlasnici kompanije

Prema podacima kojima raspolaže UIO, suvlasnici kompanije Gulf real estate d.o.o. Hadžići su Jasem A. M. SH. A. Alkander, državljanin Kuvajta i First Arab Real Estate Company L.L.C., Kuwait.

Dug poreskog obveznika "Gulf real estate d.o.o.", Osenik bb, 71240 Hadžići, utvrđen je u postupku kontrole rješenjem Odsjeka za poreze, Grupe za reviziju i kontrolu od 25. decembra 2020. godine, izvršno 28. decembra 2020. godine, u ukupnom iznosu glavnog duga od 2.813.851,00 KM.

Inače, na navedeno rješenje poreski obveznik je uložio žalbu, koja je odbijena u prvostepenom postupku.

Kako je rečeno za portal "Avaza" iz UIO, žalba po ovom rješenju, trenutno je kod drugostepenog organa na odlučivanju.


Naselje Osenik. PRINTSCREEN / YOUTUBE

Rješenje Uprave

Rješenjem Uprave za indirektno oporezivanje, Sektor za poslovne usluge donesenom u postupku po zahtjevu poreskog obveznika "Gulf real estate" d.o.o. Osenik bb, Hadžići, odobrena je odgoda plaćanja duga po osnovu PDV-a do 5. juna 2022. godine.

Kao garancija za obezbjeđenje plaćanja duga prihvaćena je ponuđena imovina i sklopljen je ugovor o zasnivanju založnog prava, odnosno hipoteke na nekretninama između Uprave za indirektno oporezivanje i vlasnika nekretnina "Gulf real estate" d.o.o. i "Itc constructor group" d.o.o. Sarajevo, sastavljen kod notara.

- Na osnovu ugovora, na nekretninama je uknjiženo založno pravo – hipoteka.

Kako dužnik nije izvršio plaćanje prema rješenju UIO, pred nadležnim sudom je pokrenut izvršni postupak koji je u toku – navode iz UIO za portal "Avaza".


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.