BIROKRATIJA

U BiH procedure i papirologija sve koče: Stranci na radnu dozvolu čekaju pola godine

Zadovoljavajući rok bi bio 15 dana

Komplicirana procedura izdavanja radne dozvole. Ilustracija

Piše: A. Kukić

19.10.2022

Odlukom Vijeća ministara BiH povećana je kvota izdavanja radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u našoj državi za 2022. godinu. Prema procjenama Udruženja poslodavaca (UP) FBiH, samo u ovom entitetu nedostaje 20.000 radnika.


Predlažu ukidanje

Predsjednik UPFBiH Adnan Smailbegović kaže za „Avaz“ kako je ova odluka, iako je donesena pred sami kraj godine, dobra, ali da nije dovoljna jer sama procedura prikupljanja papira potrebnih za izdavanje radne dozvole traje predugo, a radnici ne mogu čekati.

- Procedura se mora pojednostaviti i ubrzati. Jer, bez obzira na to što sad imamo mogućnost, uvoz radne snage je kompliciran i bojim se da zbog te procedure nećemo uspjeti realizirati ni dio ovoga - mišljenja je Smailbegović.


Smailbegović: Potrebna liberalizacija. Fena

UPFBiH, podsjeća, predlaže ukidanje kvota na deficitarna zanimanja. Ipak, dok do toga ne dođe, povećanje kvota i liberalizacija procedure moraju biti u paketu.


Rijetki skrate

Na dobivanje radne dozvole za zapošljavanje stranih radnika trenutno se čeka minimalno šest mjeseci, a rijetki su oni koji tu proceduru uspiju skratiti.

- Zadovoljavajući rok bi bio 15 dana. Naprimjer, u Hrvatskoj je potrebno 15 dana da zaposlite stranca koji je na listi deficitarnih zanimanja. Dakle, ne svakog radnika, ne govorimo ovdje o zapošljavanju nekih administrativaca i ostalo, nego o deficitarnim zanimanjima. Sve što je do 30 dana je prihvatljivo - naglašava Smailbegović.

Dodaje kako ljudi u Indiji, Pakistanu, Bangladešu i slično neće čekati da se zadovolje sve procedure BiH, već će otići negdje drugo. Objašnjava nam kako radnik da poslodavcu CV i čeka da se procedura završi.

- Zamislite sad čovjeka koji čeka šest ili devet mjeseci da završite njegove papire. Pa on ode negdje drugo - potcrtava Smailbegović.


Pozitivan pomak

Kvota se donosi svake godine, a UPFBiH će u narednom periodu raditi na zagovaranju liberalizacije procedure sa svim nivoima vlasti.

- Napravljen je pozitivan pomak i to nas jednim dijelom ohrabruje, ali idemo dalje, dovesti stvar do kraja - zaključuje Smailbegović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.