NAKON IMENOVANJA

Kajganić se obratio medijima: Najavio sam do kraja godine podizanje nekoliko optužnica u borbi protiv organiziranog kriminala

Za svoju kandidaturu nisam tražio ni od koga bilo kakav vid podrške, niti sam se sastajao, niti sam prisustvovao bilo kakvim sastancima s osobom čije bi prisustvo dovelo u pitanje moj integritet, rekao je Kajganić

Piše: A. Kukić

20.10.2022

Kajganić: Tužilaštvo će jače da nastavi rad - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Kajganić: Tužilaštvo će jače da nastavi rad - Avaz
Dnevni avaz

Milanko Kajganić imenovan je za glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH. 

Nakon imenovanja se obratio javnosti.

- Kratko ću da se zahvalim članovima VSTV-a i da javnost obavijestim da će Tužilaštvo jače da nastavi rad - rekao je Kajganić.





Fokus rada Tužilaštva u narednom periodu

Dodao je da se danas osvrnuo na sve ono sto je u fokusu rada Tužilaštva u narednom periodu. Kajganić se zahvalio na postavljenim pitanjima članovima Vijeća na današnjoj sjednici.

- Za svoju kandidaturu nisam tražio ni od koga bilo kakav vid podrške, niti sam se sastajao, niti sam prisustvovao bilo kakvim sastancima s osobom čije bi prisustvo dovelo u pitanje moj integritet i integritet institucije koju predstavljam - rekao je Kajganić i dodao da je danas dobio dodatni teret i prihvatio se odgovornosti i funkcije.


Istakao je da je rekao da će biti spreman da podnese ostavku kad izgubi podršku većine Vijeća.

- Niko nije zadovoljan procesuiranje predmeta ratnih zločina, rekao je Kajganić i dodao da je procesuiran značajan broj predmeta.

- Trećina predmeta se odnosi na lica koja nisu dostupna BiH - kazao je on govoreći o problemu s kojim se suočavaju prilikom rada na ovim predmetima.


Borba protiv organiziranog kriminala

Drugi fokus je broja protiv organiziranog kriminala.

- Nastavit ćemo rad na tim predmetima. Najavio sam do kraja godine podizanje nekoliko optužnica koje se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala - rekao je.

Rekao je da su održavani sastanci kako bi se obezbijedio integritet izbora. Istakao je da će raditi na svim predmetima i prijavama i posjetio na nadležnosti Tužilaštva BiH i naglasio je da je ključno da obezbijede dokaze i rade na svakoj prijavi koja je dostavljena.

- Više se neće desiti da ima predmeta o kojima nisu donesene odluke, a došlo se do novog izbornog ciklusa - kazao je Kajganić.

Kajganić je naveo da su i CIK i druge institucije i pojedinci dostavili određene prijave i da one svakodnevno dolaze. Govorio je i o saradnji sa Tužilaštvom Srbije.

- Prošle sedmice smo imali regionalnu konferenciju u Beogradu, ta saradnja je dobra, može biti i bolja - rekao je Kajganić i dodao da nisu dobili informacije vezane za Pavlović banku koje su tražili te da na zamolnicu nikako nisu dobili odgovor.

O izvještaju Evropske komisije je rekao da je detaljno proučavan i da se nastavlja raditi na onome sto je ukazano da treba poboljšati. Ponovio je da je njegov fokus rada na poboljšanju rada kada je riječ o slučajevima visoke korupcije.

- Početkom septembra smo imali predmet koji se odnosi na visoku korupciju, podigli smo optužnicu - rekao je Kajganić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.