ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH

Džaferović primio akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Irske za BiH

Amabasador Irske je rekao da će mandat posvetiti nastavku saradnje dvije zemlje na svim poljima od zajedničkog interesa

Farel i Džaferović. PREDSJEDNIŠTVO BIH

A. O.

20.10.2022

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Irske za BiH sa sjedištem u Ljubljani Adriana Farela (Farrella).

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, govoreći o ukupnim bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Irske, konstatovao je da su oni prijateljski, te da predstavljaju dobru osnovu za dalji razvoj saradnje, naročito na političkom, ekonomskom i kulturnom planu.

Amabasador Irske je rekao da će mandat posvetiti nastavku saradnje dvije zemlje na svim poljima od zajedničkog interesa, s namjerom da se održi pozitivan trend u jačanju ukupnih bilateralnih odnosa.

Farel je istakao da su prioriteti Irske mir i stabilnost u svijetu i tokom trenutnog članstva u Vijeću sigurnosti UN-a. U tom kontekstu, u vrhu prioriteta Irske je i podrška EUFOR-ovoj misiji ALTHEA u očuvanju mira i sigurnosti ljudi u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Džaferović je iskazao zahvalnost Irskoj na kontinuiranoj podršci u očuvanju mira i stabilnosti, te procesu proširenja i evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su pozdravili preporuku Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status, ističući njenu važnost za ukupan napredak i stabilnost zemlje, ali i cijele regije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je poželio uspješnu diplomatsku misiju novoimenovanom ambasadoru Irske Adrianu Farelu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.