TELEFONSKI RAZGOVOR

Čović i Varhelji: Razgovarali o političkoj situaciji u BiH nakon općih izbora

Čović je prilikom razgovora izrazio zahvalu komesaru za zalaganje za preporuku davanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini

Dragan Čović i Oliver Varhelji. Denis Kapetanović / Pixsell - AP

H. J. I.

20.10.2022

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović danas je održao telefonski razgovor s komesarom za proširenje i susjedstvo Evropske unije Oliverom Varheljijem (Varheyli).

Dužnosnici su razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji u svjetlu održanih općih izbora, kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine i predstojećim hitnim reformama do kraja 2022. godine.


Izmjene Izbornog zakona

Čović je prilikom razgovora izrazio zahvalu komesaru za zalaganje za preporuku davanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, te kazao kako očekuje odlučnost od svih političkih lidera u državi za hitnu uspostavu vlasti, kao i dogovor oko postizanja reformskih pomaka. Pri tome je posebno istaknuo izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne izmjene koje će, kako je kazao, uvelike rasteretiti politički dijalog, stabilizirati unutarašnju situaciju i omogućiti fokus na preostale reforme.

Izvijestio je komesara o Općim izborima i političkoj ujedinjenosti hrvatskoga naroda koje je rezultiralo historijskom podrškom legitimnim hrvatskim predstavnicima okupljenima u Hrvatski narodni sabor BiH. Također je izrazio zabrinutost nastavkom destabilizirajuće političke agende koja se ogleda u uzurpaciji hrvatskih Ustavom zajamčenih pozicija, posebno se osvrćući na Predsjedništvo BiH.



Evropski put nema alternativu

Također, Čović je izrazio bezrezervnu spremnost legitimnih hrvatskih predstavnika za provođenje reformi koje su definirane uz davanje kandidatskog statusa, govoreći kako evropski put nema alternativu i mora biti ostvaren u najkraćem mogućem roku.

Dužnosnici su na koncu istakli zadovoljstvo spremnošću za napredovanje Bosne i Hercegovine prema EU, nagovještavajući pri tome i daljnje podizanje saradnje između BiH i EU u svim područjima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.