VELIKO PRIZNANJE ZA BIH

Mostar u Španiji dobio nagradu za najbolji vinski grad, priznanje i za Trebinje i manastir Tvrdoš

Vinska cesta Hercegovine je prva ruta na zapadnom Balkanu koja je primljena u "Iter Vitis"

Sa dodjele nagrada u Santijago de Komposteli. Grad Mostar

E. Ma.

21.10.2022

Na petom izdanju nagrade "Iter Vitis 2022" u Santijago de Kompostela u Španiji, tri nagrade su otišle u Bosnu i Hercegovinu, najnoviju članicu Kulturne rute Vijeća Evrope Iter Vitis.

Nagrade su dobili Grad Mostar za najbolji vinski grad, Grad Trebinje za najbolju održivu destinaciju i manastir Tvrdoš za najbolju praksu koja unapređuje kulturno-historijsko naslijeđe i vino. U ime Grada Mostara nagradu je primio Viktor Rezić.

Vinska cesta Hercegovine je prva ruta na zapadnom Balkanu koja je primljena u "Iter Vitis", a razvoj i promociju ovog projekta u partnerskom odnosu podržavaju USAID Turizam projekt i Vanjskotrgovinska komora BiH.

Ove godine nagrade su dodjeljivane u 13 kategorija, uz zajedničku nagradu s Putom Feničana, a prisustvovali su predstavnici deset od 25 zemalja članica: Azerbejdžan, BiH, Hrvatska, Francuska, Grčka, Italija, Moldavija, Portugal, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Kako su objasnili iz Gradske uprave Mostara, kriteriji za dobivanje nagrada "Iter Vitis" su najbolje prakse u oblasti vinskog turizma, kao i inicijative koje štite i promoviraju tradiciju vinove loze i vina i krajolika koji je s njima povezan, inovacije i poštovanje ekološke održivosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.