VSTV SAOPĆIO

Ured disciplinskog tužioca: Podnesena tužba protiv tužiteljice Diane Kajmaković i zatražena suspenzija

Koristila funkcije tužioca kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe, naveli iz UDT BiH

Diana Kajmaković. Avaz

Piše: M. Aš.

21.10.2022

Ured disciplinskog tužioca (UDT) oglasio se o istrazi protiv Diane Kajmaković, a disciplinskli tužitelj zatražio je i suspenziju Diana Kajmaković.

“Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH podnio je danas Prvostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV BiH disciplinsku tužbu protiv tužiteljice Diane Kajmaković, čime je pokrenut disciplinski postupak protiv imenovane”, navode na početku saopćenja.

Navedeno je zašto se sumnjiči:

“korištenje funkcije tužioca kako bi se pribavile neopravdane koristi za sebe ili druge osobe“,

„miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti“;

„ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“,

„bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti i dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva“.

Kako se dalje navodi, Ured je također podnio Zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti tužene Diane Kajmaković do okončanja pokrenutog disciplinskog postupka. Odnosno, disciplinski tužitelj je zatražio suspenziju Diane Kajmaković.

Odluku o eventualnom privremenom udaljenju od vršenja dužnosti sudije, po navedenom zahtjevu, prema članu 79. Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, donosi Prvostepena disciplinska komisija.

Podsjećamo, Dijana Kajmaković je nedavno stavljena na crnu listu SAD-a zbog podrivanja demokratije i vladavine zakona u BiH. Za nju su naveli da je flagrantan primjer korumpiranog državnog tužioca BiH, povezanog sa kriminalnim organizacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.