30 GODINA OD ZLOČINA

U Sjeverinu sutra zajednička dženaza u odsustvu za žrtve zločina

Dženazu namaz predvodit će reisu l ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović

Sa prošlogodišnjeg obilježavanja godišnjice zločina u Sjeverinu. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

21.10.2022

Sutra će u Sjeverinu biti obilježena godišnjica zločina nad putnicima otetim iz autobusa Rudo - Priboj i ubijenim u blizini Višegrada.

30 godina poslije članovi porodica izgubili su svaku nadu da će njihovi posmrtni ostaci biti pronađeni, pa će u Sjeverinu, kraj spomen obilježja sa imenima žrtava ovog podmuklog zločina, biti klanjana kolektivna dženaza namaz u odsustvu za ukupno 19 stanovnika ovog mjesta na granici sa BiH.

Sa mosta u mjestu Mioče će biti spuštene ruže

Dženazu namaz predvodit će reisu l ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

Sa mosta u mjestu Mioče u rijeku Lim će biti spuštene ruže.

Podsjetimo, autobus užičke "Rakete" sa radnicima pribojskih preduzeća iz Sjeverina i okolnih sela u općini Priboj, 22. oktobra 1992. u mjestu Mioče na teritoriji BiH zaustavila je zločinačka formacija pod komandom Milana Lukića. Putnici su legitimirani i iz autobusa je izvedeno 16 Bošnjaka. Oteti putnici najprije su mučeni u zloglasnoj višegradskoj banji Vilina vlas, a užasne fotografije mučenja i premlaćivanja, objavljene nakon rata, zgrozile su cijeli svijet. Oni su potom ubijeni na obali Drine kod Višegrada.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo jedne od žrtava. Porodice u Srbiji, državi u kojoj žive i čiji su državljani ubijeni, nikada nisu dobile status civilnih žrtava rata ili ostvarile prava na bilo kakvu vrstu pomoći.

Srbija bila nije među potpisnicama Evropske konvencije

Nakon dugogodišnje pravne borbe pred srbijanskim pravosuđem, zahtjev Fonda za humanitarno pravo, podnesen u ime porodica žrtava, odbio je i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, uz formalno obrazloženje da u trenutku kada je počinjen ovaj monstruozni zločin Srbija nije bila među potpisnicama Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Žrtve ovog zločina su Melvida Koldžić, Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hodžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Mithad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Idriz Gibović i Ramahudin Ćatović. Večer uoči otmice, ispred porodične kuće u Sjeverinu, otet je i Sabahudin Ćatović. U ovom pograničnom mjestu su ubijeni i Ramo Berbo i Hasan Mujević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.