ČETIRI PUTA RUŠENA

Prelijepa džamija u Bosanskoj Otoci izgrađena na riječnom otoku

Strop džamije je ukrašen sa 153 sijalice, a toliko ima i stepenica u minaretu, što simbolizuje 153 šehida koje je Otoka dala u proteklom ratu

Prelijepa džamija na Bosanskoj Otoci. INSTAGRAM / gradska.dzamija.bosanska.otoka

S. S.

21.10.2022

Gradska džamija u Bosanskoj Otoci, jednom od najljepših gradova na rijeci Uni, jedna je od rijetkih džamija koja je izgrađena na adi, riječnom otoku.

Okružena Unom, ova džamija i danas prkosi i svjedoči o prošlim vremenima i osvajačima koji su pohodili BiH, a bilo ih je kroz historiju mnogo.

Prva drvena džamija na adi u Otoci sagrađena je 1565. godine. Uprkos tome što se nalazi na ostrvu i uz česte poplave na tom području, džamija nikada nije bila poplavljena. Međutim, kroz historiju je četiri puta rušena i obnavljana.

Posljednji put je srušena tokom rata u BiH '90-ih godina. Međutim, ponovo je izgrađena 2001. godine, otkada krasi ovaj mali grad na Uni. Prelijepa kao i ranije i danas je predmet divljenja velikog broja ljudi koji prolaze ovim dijelom BiH.

Strop džamije je ukrašen sa 153 sijalice, a toliko ima i stepenica u minaretu, što simbolizuje 153 šehida koje je Otoka dala u proteklom ratu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.