IZJAVA ZA AVAZ

Neobično zanimanje: Predrag Belenzada obrađuje papke goveda, "ovaj posao moraš voljeti"

Odem, istovarim stojnicu i ovisno o broju krava mogu završiti za dan posao, kazao je vlasnik firme, Belenzada koji ovo zanimanje radi sam

Piše: A. Ovčina

23.10.2022

Predrag sa kravom - Avaz
Stojnica za krave - Avaz
Stojnica za krave - Avaz
Stojnica za krave - Avaz
Obrada papaka - Avaz

Da poljoprivreda i zanati ne izumiru u Bosni i Hercegovini dokazuje i tridesetjednogodišnji Predrag Belenzada iz Bosanske Gradiške. Kako je izjavio za portal "Avaza", ovaj posao radi već šest godina i radi ga vrlo rado.

- Unaprijed dogovorim narudžbe. Imam spisak osoba koje me pozovu. Odem, istovarim stojnicu i ovisno o broju krava mogu završiti za dan posao – kazao je vlasnik firme, Belenzada koji ovo zanimanje radi sam.


Nabavka mašine

Na pitanje kako komšije reagiraju na njegovo zanimanje, nasmijao se i kazao da niko zapravo ne zna čemu služi ta mašina. Naglasio je da je osobama u njegovoj okolini ovo zanimanje dosta neobično.

- Prvo samo imao staru mašinu, pa je nova dogovorena sa Udruženjem mljekara RS-a. Ja sam im predložio tu ideju i oni su povukli iz fondova USAID novac. Tako da im plaćam oko 500 KM mjesečno, mada je moja, jer nema ko sa njom da radi. Imao sam dobru podlogu, radio sam kao veterinarski tehničar – rekao je on za portal "Avaza".

Predragov posao je izuzetno značajan za farmere, jer im povećava prinose mlijeka i do 20 posto nakon tretmana s papcima. Sve radi specijalna mašina, u koju se fiksiraju goveda, nakon toga sve je u rukama ovog mladića.


Cijena tretmana

Istakao je da ovu mašinu posjeduje već dvije godine. Dodaje da se ovaj posao mora voljeti.

- Ako ne voliš, završio ga prije nego što si krenuo – kazao je.

Dodao je da jedan tretman košta oko 20 KM.

- Za članove Udruženja je 17,50 KM obrada. Cijena je 20 KM inače. Potkovi su 20 KM, a potkovi 5 KM – zaključio je on.

Osim ovog zanimanja kazao nam je da se u slobodno vrijeme bavi sportom te da igra fudbal.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.