POTOČARI

U Međunarodnom forumu solidarnosti "Emmaus": Otvoren Centar za starija lica "Hatidža Mehmedović"

Za izgradnju smještaja uloženo je 4,5 miliona maraka, a kapacitet je 100 kreveta

Piše: S. Smajlović

23.10.2022

Sa svečanog otvaranja Centra za starija lica u Potočarima - Avaz
Sa svečanog otvaranja Centra za starija lica u Potočarima - Avaz
Sa svečanog otvaranja Centra za starija lica u Potočarima - Avaz
Sa svečanog otvaranja Centra za starija lica u Potočarima - Avaz
Sa svečanog otvaranja Centra za starija lica u Potočarima - Avaz
+1

U Međunarodnom forumu solidsarnosti (MFS) "Emmaus" u Potočarima kod Srebrenice, danas je svečano otvoren Centar za starija lica, koji će nositi naziv rahmetli Hatidže Mehmedović, koja je bila borac za ljudska prava i preminula prije dvije i po godine. 

U prvoj fazi ovdje će ovih dana smještaj i svz brigu dobiti 20 srebreničkih majki.


Brojni donatori

- Projekt vrijedan 4,5 miliona maraka, 50 posto sredstava osigurala je fondacija "Proplan" iz Nizozemske, a ostatak sredstava osigurali su domaći donatori, kao što je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Rijaset Islamske zajednice BiH, Kanton Sarajevo, Općina Ilijaš, dvije općine iz Turske, Grad Novi Pazar, neformalna grupa "Ramazanski iftari" i drugi - naglasio je na svečanosti Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora "Emmaus".

Kapacitet smještaja je oko 100 kreveta u cijelom kompleksu, a za početak će biti smješteno 20 korisnika. Posao će dobiti određen broj radnika, a to će biti dječaci i djevojčice, koji su koristili stacionar u Potočarima i završili medicinsku školu u Srebrenici. Oni su obučeni domu Duje.

Centar čine dvije apartmanske zgrade, s prostorijom za nepokretne buduće stanare i sedam odvojenih zidanih bungalova, koji će majkama dočaravati komšijski ambijent.

- Korisnici Centra za starija lica "Hatidža Mehmedović" neće imati nikakvu obavezu za plaćanje smještaja, nego ćemo im iznaći sredstva putem naših stalnih donatora. Naš prioritet je za smještaj majki iz Podrinja, nastojat će se da za druge osobe formiramo komercijalnu cijenu - kazao je Škrebo.

Na svečanosti u Potočarima, između ostalih, prisustvovali su reisu-l- ulema BiH Husein ef. Kavazović, muftija tuzlasnki Vahid ef. Fazlović, ministar za izbjegla i raseljena lica Federacije BiH, potpredsjednik manjeg bh. entiteta Ramiz Salkić, predsjednik islamske zajednice Srbije Mevludin ef. Dudić


Ljubav za majke Srebrenice

Veliku pažnju prisutnih izazvao je govor Vilena Pronka (Willen), predsjednika i osnivača Fondacije "Proplan" iz Nizozemske, koja je za izgradnju Centra za starija lica u Potočarima, obezbijedila 2,25 miliona maraka i dosta volonterskog rada na izgradnji ovog objekta.

- Moj angažman na izgradnji ovog Centra nije vraćanje duga moje zemlje. Sav trud i brigu oko izgradnje ovog objekta dao sam od srca, a sve za ljubav prema majkama Srebrenice - naglasio je Pronk.


Ambulanta s ordinacijama

U sastavu Centra je i novoizgrađena ambulanta s nekoliko savremeno opremljenih ordinacija različitih namjena. 

Tu će stalno ordinirati ljekar opće prakse. Iako je ambulanta otvorena prije dvije godine, ona povremeno funkcioniše, dolaskom po pet ljekara specijalista iz Sarajeva i Tuzle, koji za jedan dan besplatno pregledaju oko 100 pacijenata svih nacionalnosti. Kada centar u oktobru useli prve stanare, u ambulanti će stalno raditi jedan ljekar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.