PRENOSIMO

New York Times o skokovima sa Starog mosta u Mostaru: Da li je ovo najslikovitije mjesto za skok na svijetu?

Prvi zabilježeni skok sa mosta u Mostaru — poznatog kao Stari most— dogodio se u 17. stoljeću, oko 100 godina nakon izgradnje

Skok sa Starog mosta. Alessio Mamo / New York Times

New York Times

24.10.2022

Novinarka New York Timesa Marta Belingreri (Bellingreri), zajedno sa fotografom Alesiom (Alessio) Mamom posjetila je Bosnu i Hercegovinu, a najviše vremena je provela u Mostaru.

Njen tekst o našoj zemlji prenosimo u cijelosti. 

Balansirajući na klizavom, svjetlucavom kamenju mosta koji oduzima dah, a hladna voda rijeke Neretve blista daleko ispod, Amir Hanić udiše posljednji uzdah. Ne gledajući gore ili dole, samo pravo ispred sebe, on skače s mosta, ukočenih ruku i stopala poput raširenih krila ptice.

Njegov skok traje samo nekoliko sekundi, ali publika koja ga okružuje na mostu ima vremena da uzvikne kolektivno "Ooh!" — mješavina divljenja i straha. Amir nestaje ispod površine, a zatim, ponovo se pojavivši, brzo pliva natrag na obalu, kao da se ništa nije dogodilo. Za nekoliko trenutaka, on se penje nazad do mosta.


Čuvari mosta

Svojim skakanjem u Mostaru na jugu Bosne, Amir i njegovi prijatelji iz lokalnog ronilačkog kluba poštuju tradiciju koja seže unatrag oko 400 godina — "do srednjeg vijeka, tokom osmanskog doba", kaže Amir, brišući lice sa peškirom.

- Štitimo našu kulturnu baštinu i održavamo čistim prolaz preko mosta. Mi smo čuvari mosta u Mostaru - dodaje.

Prvi zabilježeni skok sa mosta u Mostaru — poznatog kao Stari most— dogodio se u 17. stoljeću, oko 100 godina nakon izgradnje. Od 1968. godine u gradu se održava godišnje ljetno takmičenje u skokovima u vodu, koje privlači učesnike iz cijelog svijeta.

Skok sa od oko 22 metra (razlikuje se u zavisnosti od visine rijeke), ovaj ekstremni podvig zahtijeva zdravu dozu hrabrosti. Ali dok se Amir penje od rijeke do mosta, prolazeći pored drevnih kamenih stepenica, živopisnih ulica, kulisa muzičara u čaršiji, ima još jedan zadatak. Sa šeširom u ruci prikuplja donacije od gomile posmatrača.

- Danas sam završio sa skakanjem - uzvikuje on, još uvijek balansirajući na ivici mosta, ali ovaj put pruža ruku prema gomili. 



Skakači sa Starog Mosta. Alessio Mamo / New York Times

- Sada moram skupiti nešto novca za naš klub.

Kada sam putovala u Bosnu sa fotografom Alesiom Mamom u julu 2021. godine, veliki dio našeg putovanja odvijao se u sjenci nasilja koje je zahvatilo region 1990-ih, kada je, kako se Jugoslavija raspala, izbio rat između tri etnonacionalističke grupe: pravoslavnih Srba kršćana, Hrvata katolika i Bošnjaka.

Naše prvo odredište bio je Memorijal Srebrenica-Potočari, gdje smo sreli mladu generaciju Bosanaca, Srba, Kosovara, Crnogoraca i Makedonaca koji su obilježili i odali počast brutalnom ubistvu oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka od strane snaga bosanskih Srba u julu 1995. godine.

Zatim smo se odvezli do Sarajeva, glavnog grada, i do Mostara, grada mosta.


Svaki zaron je i dalje izazov

U protekloj godini, mnogi Bosanci su strahovali da je zemlja ponovo na ivici raspada, iako su se neminovni strahovi sada smirili. Ipak, skakači na mostu u Mostaru nude dobrodošao osjećaj rastresenosti i čuđenja. Već sam ih gledala u dokumentarcu, ali tek nakon što sam stigla na prelijepi most mogla sam u potpunosti shvatiti njegovu arhitektonsku raskoš i vrijednost – i odvažnost – ronilačke tradicije.

Kada je 1993. godine most uništen nemilosrdnim granatiranjem Hrvata, napad je bio udarac u srce kulture bosanskih Muslimana, kojoj pripadaju mnogi ronioci. Kao način nastavka svoje tradicije, grupa ronilaca koristila je improvizirani prolaz kao zamjensku platformu.

Amir, koji je imao 24 godine kada sam ga upoznala, tada se nije ni rodio. Ali još jedan od muškaraca u ronilačkom klubu, Admir Delić, tada je imao 18 godina i, vidjevši svoje vršnjake kako skaču s platforme, osjetio je potrebu da im se pridruži - uprkos rizicima.

- Bilo je mnogo teže i opasnije zaroniti sa prolaza. Morao si da kreneš u zalet, uz rizik da se povrijediš  - kaže mi Admir. 

 Ali čak i danas, svaki zaron je i dalje izazov, kaže on, koji zahtijeva najveću koncentraciju.


Skok sa Starog mosta. Alessio Mamo / New York Times

Ima dana kada Admir skoči i po 10 do 12 puta, kaže, u špici turističke sezone, između jula i avgusta. Razgovaram s njim tokom pauze, dok on pijucka kafu u klupskom salonu. Iza njega na zidu su slike i slike mosta u različitim historijskim epohama i ronilaca tokom njihovih čudesnih podviga.

- Kao mladić iz Mostara, skoro sam se osjećao obaveznim da skačem - kaže on. 

- Prije ili kasnije, svi mi muškarci morali smo to učiniti, kao obred prijelaza. Ja sam među onima koji nikada nisu stali. To je moj posao.

Današnji Stari most je replika. Njegova rekonstrukcija, koja je koristila tehnike iz otomanskog doba, završena je 2004. — "simbol pomirenja, međunarodne saradnje i suživota različitih kulturnih, etničkih i vjerskih zajednica", navodi se na spisku UNESCO-ve svjetske baštine.

Kako se bliži zalazak sunca, vrijeme je za Admirov posljednji skok, prije nego što se vrati kući svojoj porodici. Amir se, u međuvremenu, već danas povukao. Mladi staratelj, koji je još jednom smogao hrabrosti da zaroni, sjedi u baru i sluša muziku, opuštajući se u vrevi grupe turista.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.