NA ALIPAŠINOM POLJU

Sve spremno za obilježavanje godišnjice ubistva sarajevskih policajaca

Tom prilikom ovaj spomenik danas su očistili radnici

Piše: A. O.

25.10.2022

Spomenik policajcima na Alipašinom Polju - Avaz
Spomenik policajcima na Alipašinom Polju - Avaz
Spomenik policajcima na Alipašinom Polju - Avaz
Spomenik policajcima na Alipašinom Polju - Avaz
Spomenik policajcima na Alipašinom Polju - Avaz
+2

Sindikat policije Kantona Sarajevo u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Upravom policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo sutra će obilježiti 4. godišnjicu ubistva policijskih službenika Uprave policije MUP-a KS, Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Tom prilikom ovaj spomenik danas su očistili radnici. Sada je sve spremno za obilježavanje.

Podsjećamo, oni su svirepo ubijeni kada su napadnuti na Alipašinom Polju od strane nepoznatih osoba, dok su bili na dužnosti.  Sramotno je da četiri godine traje istraga i da Tužilaštvo nije podiglo optužnicu za njihovo ubistvo.


Policajci ubijeni na dužnosti 26. oktobra 2018. godine. avaz

Podsjećamo, kako smo ranije pisali, u 10 sati je planirano otvaranje i početak Memorijalnog turnira u malom nogometu pod nazivom "Adis & Davor", u sportskoj dvorani "Ramiz Salčin", u ulici Semira Frašte bb, Općina Novi Grad Sarajevo. U 11 sati bit će položeno cvijeće na spomen-ploču ubijenim policijskim službenicima na mjestu ubistva u ulici Geteova do broja 1, Općina Novi Grad Sarajevo.

Kako je planirano, u 11:40 sati obilazak mjesta ukopa policijskog službenika Šehović Adisa na Šehidskom mezarju Buća potok, a u 12:15 sati bit će obilazak mjesta ukopa policijskog službenika Vujinović Davora na centralnom groblju "Sveti Josip", Ciglane.


Produžen pritvor

Iako se vjerovalo da će podizanje optužnice ubrzati izručenje BiH Save Marinkovića, koji se sumnjiči da je direktni izvršilac ovog krivičnog djela, u Tužilaštvu za sada šute. Umjesto optužnice, produžava se pritvor osumnjičenima. Sava je u avgustu iz Njemačke izručen BiH i nalazi se u KPZ-u u Sarajevu. Bez njegovog iskaza Tužilaštvo nije moglo kompletirati spis niti provjeriti navode Aleksandra Macana.

Na osnovu izvještaja MUP-a KS upućenog Tužilaštvu KS razotkrivena je uloga Marinkovića, ali i još pet osoba, među kojima su i ranije pritvoreni Aleksandar Macan i Marko Trifković Žižan.

Marinković je vjenčani kum Aleksandra Macana koji je u iskazu Tužilaštvu krajem prošle godine, a nakon predaje, rekao da je Sava pucao u policajce, a da su on i Macan krali vozilo.


Direktni očevidac

S dolaskom Marinkovića stavljena je tačka na ovaj slučaj, iako je negirao da je pucao u policajce. Njihove rabote otkrila je aplikacija Sky, nakon čega je MUP KS i posložio kockice i dostavio izvještaj.

U izvještaju Tužilaštvu prijavljeno je šest osoba. Pet ih je u državi, jedna u Crnoj Gori.

Trećeosumnjičeni Marko Trifković Žižan, koji se nalazi u pritvoru, mjesecima već šuti kao zaliven.

On je direktni očevidac zločina jer je kobne noći kada su krali Golf 6 bio sa Savom i Macanom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.