BIHAĆ

Održan sastanak Koordinacije Direktora FUP-a i policijskih komesara/direktora KMUP-ova

Poseban osvrt tokom sastanka je bio na protekli izborni proces

Susret u Bihaću. FUP

A. O.

26.10.2022

U Bihaću je jučer i danas održan redovni sastanak Koordinacije Direktora Federalne uprave policije i policijskih komesara / direktora uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje je domaćin bila Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Prvog dana sastanaka pridružio se Premijer Unsko-sanskog kantona, Mustafa Ružnić, koji se obratio prisutnima, poželjevši dobrodošlicu i ugodan boravak na području Unsko-sanskog kantona. 

- Za mene je od posebne važnosti sektor sigurnosti i trudit ću se da dam sve od sebe kao premijer da institucionalno ojačam ovaj sektor. Unsko-sanski kanton je u protekle četiri godine prošao jedan težak period vezano za migrantsku krizu, tako da mi je od velike važnosti upravo Uprava policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova. Želim istaći da sam do sada sa svojim saradnicima poduzeo niz aktivnosti na ulaganju sredstava u materijalno tehničko opremanje, kadrovsko jačanje, povećanje plaća policijskim službenicima, te rješavanje različitih problema sa kojim se susretalo ovo Ministarstvo u svom radu - istakao je premijer.


Stanje kriminaliteta

Na održanom sastanku, u skladu sa utvrđenim dnevnim redom, razmatrano je stanje kriminaliteta – sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine za period januar – septembar 2022. godine, kao i dostignuti nivo rada policije u svim njegovim segmentima.

Posmatrajući stanje sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine, prema statističkim podacima uprava policije kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije, prezentovanih po zadatim segmentima za period januar – septembar 2022. godine u odnosu na isti period 2021. godine, ono karakteriše smanjenje: broja izvršenih krivičnih djela, koji su za 354 djela ili 3,07 posto manje, broja registrovanih prekršaja iz oblasti javnog reda i mira koji su za 8.995 ili 42,48 posto manje, broja napada na ovlaštena službena lica koji su za 4 napada ili 7,02 posto manje, dok je povećan broj saobraćajnih nesreća za 151 nesreću ili 1 posto više.

Poseban osvrt tokom sastanka je bio na protekli izborni proces. S tim u vezi, istaknuto je da je sigurnosna situaciju povodom održanih izbora u Bosni i Hercegovini, na zadovoljavajućem nivou obzirom da su sve policijske agencije u Federaciji Bosne i Hercegovine koordinirano djelovale u poduzimanju aktivnosti iz svoje nadležnosti, u osiguranju adekvatnog odgovora na prijetnje ispravnosti i integriteta proteklih izbora. Također, razgovaralo se o pitanjima prijava krivičnih djela vezano za izborne procese.

Između ostalog razgovaralo se o aktivnostima Komisije za provođenje postupka zajedničke nabavke usluge laboratorijskog testiranja sirovinskog sastava i tehničkih svojstava dostavljenih uzoraka materijala za izradu nove jedinstvene policijske uniforme u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o tehničkom sporazumu između FUP-e i uprava policije kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, o saradnji u vezi formiranja jedinstvene "Zbirke neriješenih slučajeva” za krivična djela izvršena po N.N. počiniteljima na području FBiH kroz sistem EVOFINDER i razmjene nespornih tragova za vršenje provjera kroz sistem EVOFINDER", gdje su precizirane dalje aktivnosti na potpisivanju sporazuma i uspostavi ovog važnog sistema.

Nadalje, na sastanku je iznesen problem kada je u pitanju Automatizirani sistem za identifikaciju otisaka prstiju i dlanova AFIS/APIS, tačnije tehnički problemi koji se sve češće dešavaju usljed zastarjelosti navedenog sistema, što znatno otežava rad policijskih agencija prilikom daktiloskopske obrade i identifikacije lica.


Sa održanog sastanka. FUP

Maljotenička delikvencija

Također, napravljen je osvrt na problematiku maloljetničke delinkvencije u pogledu potrebe za obukom što većeg broja policijskih službenika zbog velikog odliva već educiranog kadra, a kako bi se osiguralo stručno postupanje prema maloljetnim osobama uz poštivanje odredbi Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

Pored navedenog, na sastanku su inicirane aktivnosti na razvoju i uspostavi jedinstvene baze podataka inostranih registarskih tablica na području FBiH, a što bi policijskim agencijama znatno olakšalo rad prilikom identifikacije vlasnika/korisnika vozila.

Drugog dana sastanka pridružili su se Majkl Haner (Michael) predstavnik OHR-a, direktor Matan Mejer (Meyer) iz Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL), Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Dijana Stevanović i Aida Duraković ispred Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini, te Monot Sesil Ozelajn Rene (Monnot Cecile Roselyne Renee) i Kosimo Ricelo (Cosimo Rizzello) ispred EUFOR-a.

Također, pridružili su se policijski atašei i to Piter Valaste (Peter Vallaste) – Nordijski policijski ataše, Denis Erak – policijski ataše Republike Hrvatske u BiH, Filip Ganglof (Philippe Gangloff) – Ataše za unutrašnju sigurnost Republike Francuske u BiH, Lukas Kepic – policijski ataše Ambasade Republike Češke u Republici Srbiji.

Predstavnik OHR-a Haner je na navedenom sastanku istaknuo podršku Ureda visokog predstavnika policijskim strukturama u Bosni i Hercegovini koje se svakodnevno sa svojim resursima bore protiv svih vrsta kriminala i spremni su pružiti pomoć u onim segmentima koji su potrebni policijskim agencijama u državi.

Novoimenovani direktor Biroa za međunarodnu borbu protiv narkotika i sprovođenje zakona (INL) ispred Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Matan Mejer, izrazio je spremnost pružanja pomoći kako policijskim agencijama u državi, tako i svim institucijama koje zajedničkim snagama sukobljavaju se sa izazovima koji pred njih stavlja kriminalno djelovanje pojedinaca ili grupa.

Stevanović ispred Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini ukratko je predstavila Poglavlje 24 "pravda, sloboda i sigurnost" Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH za 2022. godinu.


Doneseni zaključci

Nakon diskusija i izvršenih analiza po svim pitanjima iz domena rada, doneseni su i određeni zaključci.

Sagledavajući sveukupne pokazatelje iz segmenata sigurnosti: kriminalitet, javni red i mir, saobraćaj i aktivnosti policije u izvještajnom periodu januar – septembar 2022. godine, zaključuje se da je sigurnosna situacija na području Federacije Bosne i Hercegovine na zadovoljavajućem nivou.

Kada su u pitanju prijave krivičnih djela vezanih za izborne procese, policijske agencije u Federaciji Bosne i Hercegovine su u skladu sa svojim nadležnostima do sada adekvatno i efikasno reagovale na sve prijave i reagovat će i dalje u saradnji sa svim nadležnim institucijama u lancu poduzimanja mjera i radnji na dokumentovanju eventualnih nezakonitosti.

Vezano za Automatizirani sistem za identifikaciju otisaka prstiju i dlanova AFIS/APIS i tehničke probleme koji se sve češće dešavaju uslijed zastarjelosti sistema, što znatno otežava rad policijski agencija prilikom daktiloskopske obrade i identifikacije lica, dogovoreno je da se u narednom periodu inicira sastanak od strane Federalne uprave policije sa Ministarstvom sigurnosti BiH kako bi se pokušalo iznaći rješenje na unapređenju ili zanovljavanju ove baze podataka, obzirom da je ista neophodan segment na polju daktiloskopije.

Kada je u pitanju problematika maloljetničke delinkvencije, dogovoreno je da se Federalna uprava policije ispred policijskih agencija u FBiH obrati Ministarstvu pravde FBiH u pogledu potrebe za obukom što većeg broja policijskih službenika, a kako bi se osiguralo stučno postupanje prema maloljetnim osobama uz poštivanje odredbi Zakona o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

U narednom periodu angažovat će se novouspostavljeni Suport team kako bi isti iznašao tehničko rješenje na razvoju i uspostavi jedinstvene baze podataka inostranih registarskih tablica na području FBiH, a što bi policijskim agencijama znatno olakšalo rad prilikom identifikacije vlasnika/korisnika vozila kada su u pitanju prekršajni prijestupi.

Dogovorena je uzajamna podrška i saradnja policijskih agencija u FBiH i policijskih atašea po svim aktuelnim pitanjima, a posebno u cilju brze i efikasne razmjene podataka kada su u pitanju složne policijske istrage, iako je saradnja sa pojedinim atašeima i do sada bila na veoma zavidnom nivou.

Ostaje na snazi zaključak sa ranijih sastanaka u pogledu intenziviranja i jačanja saradnje između Federalne uprave policije i uprava policije kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova po svim linijama i oblastima rada navedenih institucija, u smislu održavanja sastanaka, razmjene informacija, te provedbe zajedničkih aktivnosti u borbi protiv kriminala i drugih sigurnosnih pitanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.