POČETKOM OKTOBRA

Kantonalni sud u Zenici potvrdio optužnicu protiv Mustafe i Zehre Alajmović

Terete ih da su pribavili 948.283 KM, a za liječenje potrošili 6.383 KM

Mustafa i Zehra Alajmović. Arhiv

H. J. I.

26.10.2022

Kantonalni sud u Zenici potvrdio je optužnicu protiv bračnog para Mustafe i Zehre Alajmović iz Breze zbog krivičnog djela prijevara i krivičnog djela pranja novca.

Kako se navodi u optužnici koja je podignuta 3. oktobra 2022. godine, navodi se da su Alajmovići u periodu od 1. januara 2015. godine do 14. decembra 2021. godine u Brezi zajednički i dogovorno, kao fizička lica i supružnici, s ciljem da sebi pribave imovinsku korist, doveli lažnim prikazivanjem činjenica veliki broj fizičkih i pravnih lica u zabludu i držali ih u zabludi tako što su uplaćivali na njihove transakcijske i devizne račune, kao i Paypal račune, tako što su putem društvenih mreža i svojih Facebook aplikacija na njihovo ime, te Facebook profila "Ko nema neka uzme, halal je" i ostalih elektronskih medija pozivali veliki broj fizičkih i pravnih lica da vrše pojedinačne novčane uplate na ime humanitarne pomoći. 

Kako se navodi, oni su prikupljeni novac trošili u druge svrhe. 


- ...da bi u stvarnosti prikupljana novčana sredstva trošili u druge svrhe tako što su veće količine potrošili za privatne svrhe podizanjem novca na bankomatima, kartičnim plaćanjem u raznim marketima široke potrošnje na području BiH, zatim specijaliziranim prodavnicama tehničke robe, obuće, odjeće, benzinskim pumpama, naknade za online video igrice, popravak svog vozila, kao i druge utroške, umjesto za liječenje Alajmović Zehre za koju su prvenstveno tražili novčanu pomoć, na koji način su skrivali ove činjenice od ljudi od kojih su tražili humanitarnu pomoć i od javnosti i time ih dovodili i držali u zabludi...", navodi se u optužnici.

Kako se navodi u optužnici, Ajalmovići su dizali novac sa bankomata i na šalterima banaka gdje su imali otvorene račune te oštetili više od 3.700 uplatilaca, pravnih i fizičkih lica ostvarivši ukupan priliv od 948.283,91 KM od čega su na liječenje Zehre Alajmović u inostranstvu utrošili 6.383,05 KM.

U optužnici se navodi da su počinili krivično djelo pranje novca i prevare.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.