U TUZLI

Ambasador SAD-a u BiH u posjeti projektu posvećenom identifikaciji žrtava genocida u Srebrenici

Činjenice koje se odnose na Srebrenicu jasne su, neupitne i naučno utemeljene, izjavio je Marfi

Marfi tokom posjete. ICMP

A. O.

26.10.2022

Detaljan proces identifikacije žrtava sukoba u Bosni i Hercegovini je bio u središtu današnje posjete ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini, Majkl Džona Marfija (Michaela Johna Murphya) u cilju upoznavanja s radom Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

U objektu Identifikacionog projekta "Podrinje", koji je osnovan kako bi se pružila pomoć prilikom identifikacije žrtava genocida u Srebrenici, ambasador Marfi se u pratnji zamjenice šefa ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan, Samire Krehić, upoznao s radom zaposlenika ICMP-a koji pomažu Bosni i Hercegovini u identifikaciji osoba nestalih u sukobu. ICMP je u Tuzli 1999. godine osnovao Identifikacioni projekat "Podrinje" kako bi se osigurao proces namijenjen identifikaciji žrtava genocida u Srebrenici.

Uz pomoć metoda identifikacije koje se temelje na analizi DNK, ICMP je pomogao Bosni i Hercegovini da identifikuje 75 posto od 30.000 osoba koje su prijavljene kao nestale uslijed sukoba iz 90-ih, uključujući i 7.000 od više od 8.000 osoba koje su nestale nakon genocida u Srebrenici. Rad na pronalaženju novih masovnih i skrivenih grobnica i identifikaciji preostalih nestalih osoba se nastavlja.


Trajni mir

- Sjedinjene Države su odigrale ključnu ulogu na uspostavljanju ICMP-a 1996. godine i jedan su od najvažniji izvora političke i finansijske podrške radu ICMP-a na zapadnom Balkanu i širom svijeta. U Bosni i Hercegovini, mi zajedno radimo na unapređenju domaćih kapaciteta za rješavanje pitanja nestalih osoba u skladu s vladavinom zakona i pomoći BiH u ostvarivanju prava porodica nestalih osoba - rekla je Krehić.

- Činjenice koje se odnose na Srebrenicu jasne su, neupitne i naučno utemeljene. Neophodno ih je priznati zbog pomirenja i trajnog mira u Bosni i Hercegovini. Bila mi je čast sastati se sa profesionalcima iz Projekta identifikacije Podrinje u Tuzli koji su svojim teškim i neumornim radom na identifikaciji ostataka žrtava srebreničkog genocida omogućili da hiljade porodica žrtava nađu smiraj, te obezbijedili neoborive dokaze da genocid jeste počinjen u Srebrenici - rekao je ambasador Marfi.

Početkom 2000-ih je ICMP počeo primjenjivati relativno novu vrstu tehnologije, koja je omogućila identifikaciju žrtava sukoba u Bosni i Hercegovini. Ta primjena – prva u kontekstu nekog sukoba s velikim brojem nestalih – je podrazumijevala pionirsku primjenu procesa identifikacije koji se zasniva na analizi DNK i uspostavljanja laboratorije koja ima kapacitet istovremene obrade velikog broja uzoraka DNK. Tehnologija je uspješno korištena ne samo za žrtve iz sukoba u Bosni i Hercegovini, već i za žrtve nestale u sukobima u bivšoj Jugoslaviji kroz naučno pouzdan anonimni proces koji je doveo do identifikacije više desetina hiljada žrtava.

ICMP-ovi naučni podaci, uključujući i evidenciju o analizi DNK, uvršteni su kao dokazni materijal u postupcima pred MKSJ-om i sudovima u Bosni i Hercegovini u 30 krivičnih sudskih postupaka. Dokazi su dosljedno prošli višestruka i detaljna unakrsna ispitivanja, ukazujući time na značaj provođenja istraga u slučajevima nestalih osoba u skladu s pravosudnim standardima, čime se omogućava traženje odgovornosti počinilaca užasnih zločina.


Bliska saradnja

U BiH i u drugim dijelovima svijeta ICMP blisko sarađuje s porodicama nestalih kako bi se osiguralo njihovo učešće u procesu traganja i identifikacije nestalih i kako bi se osigurala transparentnost tog procesa. Porodice nestalih su odigrale ključnu ulogu i u procesu lobiranja za donošenje Zakona o nestalim osobama BiH, koji je stupio na snagu 2004. godine, kao prvi takav zakon u svijetu. Institut za nestale osobe BiH koji je osnovan je 2005. godine uz pomoć ICMP-a predstavlja održiv domaći mehanizam za pronalaženje nestalih osoba bez obzira na njihovu etničku, vjersku i nacionalnu pripadnost ili ulogu u proteklim neprijateljstvima.

ICMP sarađuje sa svim državama na prostoru bivše Jugoslavije podržavajući njihova nastojanja da se pronađu i identifikuju osobe nestale u sukobima tokom 90-ih i osiguralo pravo njihovih porodica na pravdu, istinu i odštetu. Uz pomoć ICMP-a pronađeno je više od 70 posto od 40.000 nestalih osoba, pripadnika svih nacionalnih, etničkih i vjerskih grupa.

ICMP-ov Program za zapadni Balkan nastavlja da pruža podršku BiH u pogledu forenzičke arheologije i antropologije prilikom vršenja iskopavanja posmrtnih ostataka i kroz pristup ICMP-ovoj analizi DNK i provjeri postojanja podudarnosti DNK u svrhu identifikacije nestalih osoba.

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Nizozemskoj. Mandat joj je da osigura saradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju osoba nestalih uslijed sukoba, povreda ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te da im pruži pomoć u tim procesima. Jedina je međunarodna organizacija koja radi isključivo na rješavanju pitanja nestalih osoba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.