U BANJOJ LUCI

Održan dvodnevni sastanak direktora carinskih uprava Zapadnog Balkana

Pored toga, raspravljano je o zajedničkim akcijama carinskih administracija, razmjeni podataka i informacija

Sa održanog susreta. uino

A. O.

26.10.2022

U Banjoj Luci je danas završen dvodnevni sastanak direktora carinskih uprava Zapadnog Balkana. Riječ je o osmom po redu sastanku visokih delegacija carinskih administracija iz Regiona, u organizaciji Uprave za indirektno oporezivanje i Ambasade Velike Britanje u BiH.

Regionalni sastanak u Banjoj Luci otvorili su Njegova ekselencija Džulijan Rajli (Julian Reilly), ambasador Velike Britanije u BiH i direktor UIO Miro Džakula, koji su na samom početku istaknuli važnost zajedničke saradnje carinskih uprava Regiona u sprečavanju nedozvoljenog i nezakonitog prometovanja svih vrsta roba, a posebno duhana i duhanskih prerađevina. S druge strane, naglašena je potreba olakšavanja carinskih procedura i svih vrsta carinskih kontrola za sve uredne poreske obaveznike.


Sa održanog sastanka. UINO

Tokom sastanka carinske administracije Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije predstavile su u Banjoj Luci postignuti napredak u oblasti carinskih reformi i ostvarene rezultate, a jedan od zaključaka je daljnja potreba digitalizacije poslovnih procesa u svim carinskim upravama. 

Pored toga, raspravljano je o zajedničkim akcijama carinskih administracija, razmjeni podataka i informacija, te pomoći koju carinskim upravama Regiona pruža CEFTA – Tim za SEED Projekat. Dvodnevni sastanak u Banjoj Luci podržan je i od strane Uprave za prihode i carine Velike Britanije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.