DVA MJESECA NAKON NESREĆE

Preminuo otac petogodišnje djevojčice: Do zadnjeg trena reagirao samo na glas supruge, jednom je i zaplakao

Luku Matića iz Drvara je udario pijani vozač Mercedesa koji je vozio 193 kilometra na sat

Na smrtom listu je navedeno da je Luka preminuo nasilnom smrću. Avaz

Piše: H. J. I.

26.10.2022

U Drvaru se krajem avgusta desila se stravična saobraćajna nesreća u kojoj je povrede opasne po život zadobio 37-godišnji Luka Matić. 

Nesreća se desila 20. avgusta oko 15:25 sati kada je Matić krenuo kući sa posla. Izašao je sa parkinga, ušao u svoju traku i nastavio da vozi. Kako je portal "Avaza" tada objavio, sivim Mercedesom koji je udario Matića je upravljao 24-godišnji Đ. R. On se zabio u Matićev automobil 10 do 15 metara od firme u kojoj je Matić zaposlen. Kako smo i ranije objavili, prema nezvaničnim informacijama Đ.R. je bio u alkoholiziranom stanju i vozio je 193 kilometra na sat. 

Nažalost, tačno dva mjeseca nakon nesreće Matić je izgubio bitku za život iako se lavovski borio da se vrati u zagrljaj svoje supruge i petogodišnje kćerkice. Matić je sahranjen 22. oktobra nakon što je urađena obdukcija. Na smrtom listu je navedeno da je Luka preminuo nasilnom smrću koja je izazvana saobraćajnom nesrećom.





Brojne povrede i komplikacije

Podsjećamo, Matić je odmah nakon nesreće prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je bio smješten na odjel intenzivne njege. Od siline udara, došlo je do prijeloma baze lobanje, puknuća lobanje, sljepoočne i nosne kosti. Pluća su mu bila nagniječena i bio je na respiratoru do trenutka smrti. Slezena koja je pukla je morala biti izvađena. Jetra je također bila pukla ali su je doktori uspjeli spasiti. Karlične kosti su bile slomljene na tri mjesta.

Prognoze doktora nisu bile dobre.

Iako su ove povrede same po sebi veoma teške, Matićeva borba ovdje tek počinje. Kako saznaje portal "Avaza" zbog brojnih povreda došlo je do brojnih komplikacija. Treće sedmice nakon nesreće doživio je moždani udar. Nakon moždanog udara, uslijedile su dvije kliničke smrti.


Sa mjesta nesreće. Avaz

Tu agonija ne prestaje. Nakon toga dobija meningitis koji je trajao 20-ak dana. Ni bolničke bakterije ga nisu zaobišle. Imao ih je po cijelom tijelu, CRP mu se kretao od 120 do 150.

Zbog ležanja i respiratora, Matić dobija i upalu pluća. Otprilike sedam dana nakon upale pluća, dolazi do puknuća plućne maramice. Odmah su mu uključili drenere i to je trajalo oko 20 dana. Pred sami kraj Matićeve borbe, došlo je do skupljanja viška likvora u mozgu. Ugrađeni su mu privremeni dreneri, a doktori su planirali ugraditi i doživotne. Luka to nije dočekao.

Iako su doktori radili sve što su mogli, nije mu bilo spasa. Luka je 20. oktobra izgubio najvažniju bitku – onu za život. Ujutro u pola 9 je preminuo od posljedica drugog moždanog udara.


Reagirao na glas supruge

Odmah nakon nesreće, Matića su doktori stavili u induciranu komu.  

Doktori u mostarskoj bolnici su ga postepeno pokušavali probuditi, kako bi mogli provjeravati i kontrolirati njegovo stanje svijesti. Sredstva protiv bolova je dobijao putem infuzije. 



Matić je bio sin jedinac. Avaz

Iako je u određenim trenucima bio budan i imao otvorene oči, Matić nije reagirao na doktore. Reagirao je samo na članove porodice, najviše na glas supruge. Jedne prilike kada mu je pričala, Luka je i zaplakao. 

Luka je bio sin jedinac. Iza njega je ostala brojna šira porodica, supruga i petogodišnja kćerkica. 

Negirali da je Đ.R. bio pijan

Kako smo još u avgustu objavili, 24-godišnji Đ. R. koji je upravljao Mercedesom navodno potiče iz bogate porodice u Drvaru, odnosno njegova majka je uposlenica u Općini a otac je vlasnik nekoliko prodavnica. 

Nakon što je portal "Avaza" prvi u BiH objavio priču o ovoj stravičnoj nesreći, porodica Đ.R. je kontaktirala Matićevu porodicu. 

Negirali su da je njihov sin bio pijan kada je skrivio nesreću.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.