POTVRĐENO ZA "AVAZ"

Pronađeno tijelo Ričarda Medića, bivšeg glasnogovornika OSCE-a: Poznat uzrok smrti

Medić je bio i portparol Skupštine evropskih regija (AER), a u javnosti je ostalo upamćeno to da je 2008.godine uhapšen pri pokušaju da na zgradu Berlaymont u Briselu izvjesi plakat veličine 60 kvadratnih metara s natpisom "Subsidiarity is a word"

Ričard Medić: Preminuo u Mostaru. FACEBOOK

Piše: M. Smajkić

26.10.2022

Ričard Medić (Richard, 50),bivši portparol OSCE-a u Mostaru, pronađen je mrtav u stanu u ulici Alekse Šantića u ovom gradu, potvrđeno je za portal "Avaza".

Kako nam je potvrđeno iz policije, njegovo beživotno tijelo je pronađeno u nedjelju, 23.oktobra u 22.30 sati, a o tome ih je obavijestila ekipa Hitne pomoći.

Bio portparol AER-a

 Dežurni ljekar se, kako saznaje "Avaz", nije mogao izjasniti o uzroku smrti, a nakon uviđaja na licu mjesta, a po naredbi dežurnog kantonalnog tužioca urađena je obdukcija tijela.

Prema prvim informacijama, nakon obdukcije koja je jučer urađena uzrok smrti je meningitis.

Medić je bio i portparol Skupštine evropskih regija (AER), a u javnosti je ostalo upamćeno to da je 2008.godine uhapšen pri pokušaju da na zgradu Berlaymont u Briselu izvjesi plakat veličine 60 kvadratnih metara s natpisom "Subsidiarity is a word".

U Mostaru imao obrt

Medić je tada za "Dnevni avaz" kazao da su ga uhapsile specijalne snage belgijske policije, te da su ga u pritvoru zadržali sedam sati.

 Radilo se o kampanji AER-a, odnosno pokretu "Subsidijarnost jeste riječ" kojoj je svrha bila zahtjev uključivanja te riječi u rječnik svakog jezika.

Medić je bio i državljanin BiH, ali je rođen u Melburnu, u Australiji, gdje se i školovao. Osim u Mostaru, kao portparol međunarodnih organizacija radio je u Prištini i u Strazburu, a bio je i savjetnik za digitalne strategije u institucijama EU.

U Mostaru je imao i obrt registrovan na adresi stana u kojem je nađen. Zabilježeno je i to da je skočio sa Starog mosta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.