NESVAKIDAŠNJE

U prošloj godini čak 53 slučaja "kršenja tradicije": Mladoženje uzimaju prezimena supruga

Praksa je bila da ide po muškoj liniji, kaže Žiga

Pojava zastupljena u oba entiteta. Ilustracija

Piše: A. Kukić

28.10.2022

U tradicionalnim društvima kakvo je bosanskohercegovačko ustaljena je praksa da žena prilikom udaje preuzme suprugovo prezime.  


Podaci zavoda

Ipak, da se sve više muškaraca odlučuje prekršiti tradiciju prilikom stupanja u brak i svoje prezime zamijeniti prezimenom supruge, pokazuje podatak da su tokom prošle godine u Bosni i Hercegovini zabilježena 53 takva slučaja.

Prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, prošle godine je u 23 slučaja mladoženja svoje prezime zamijenio prezimenom supruge, dok nam iz Zavoda za statistiku FBiH kažu kako je u ovom entitetu tokom prošle godine bilo 30 takvih slučajeva.

Također, kako su dodali iz Zavoda za statistiku FBiH, postoje slučajevi i da se mladoženja odluči uz svoje prezime uzeti i suprugino, a takvih je prošle godine bilo šest u FBiH.

Sociolog Jusuf Žiga za „Avaz“ kaže da je potrebno da prođe određeno vrijeme kako bi se vidjelo da li će pojava prijeći u trend.


Žiga: Samo po sebi nije zabrinjavajuće. Preporod

- Za sredine kao što je ova naša, dakle tradicionalne, to jeste neuobičajena pojava. Praksa je bila da se prezime preuzima po muškoj liniji prilikom stupanja u bračnu zajednicu, ali bilo je i dvojnog preuzimanja. Recimo, kada se djevojka udaje, zadrži svoje rođeno prezime i doda suprugovo - podsjeća Žiga.


Prirodni tok

Dodaje da, kada se u društvu pojavi nešto što je novo, potrebno je sačekati da prođe određeni period da bi se to ozbiljnije analitički ispratilo i govorilo o neposrednom uzroku takve pojave.

- Osim toga, treba imati u vidu jednu maksimalnu otvorenost preko online mreža i sistema, tako da ljudi vrlo često preuzimaju nešto iz globalnog okruženja pa može i to biti nekakav halo-efekt ili neki motivacijski poticaj da će se to i ovdje dešavati. Mislim da to samo po sebi nije nešto zabrinjavajuće ili nešto prema čemu bi trebalo da se odnosimo krajnje negativistički ili krajnje promotivno, trebalo bi pustiti jednom prirodnom toku stvari da se odvija - zaključuje Žiga.

Nastavljen trend

Isti trend je nastavljen i u ovoj godini.

- U 2022. godini u Federaciji BiH sklopljeno je ukupno 5.816 brakova, od toga je u devet slučajeva mladoženja svoje prezime zamijenio supruginim - kazali su iz Zavoda za statistiku FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.