SARAJEVO

Pokrenuta inicijativa: Hoće li Muhamed Filipović i Muamer Zukorlić dobiti svoju ulicu

Filipović i Zukorlić ostavili neizbrisiv trag u političkoj i duhovnoj obnovi, kao i u promociji Bosne i Hercegovine u kulturi, historiji i umjetnosti

Filipović i Zukorlić. Avaz / Facebook

A. Č.

27.10.2022

Zastupnik Općinskog vijeća Centar Dženan Mulić na današnjoj sjednici uputio je inicijativu da dvije ulice u ovoj općini dobiju naziv po Muhamedu Filipoviću i Muameru Zukorliću.

Kao obrazloženje naveo je da su i Filipović i Zukorlić ostavili neizbrisiv trag u političkoj i duhovnoj obnovi, kao i u promociji Bosne i Hercegovine u kulturi, historiji i umjetnosti.

Mulić je kazao da je akademik prof.dr. Muhamed Filipović kao „doajen filozofije i historije, mislilac, pisac i esejista najznačajnija ličnost u duhovnoj i političkoj obnovi i afirmaciji naroda Bosne i Hercegovine i bosanskog duha koji bdi nad domovinom“.

Za Zukorlića je rekao da je akademik i profesor, teolog i političar, osoba velike energije i hrabrosti, nekadašnji muftija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, te da je BiH smatrao svojom maticom, a Sarajevo duhovnim centrom muslimana na Balkanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.