CIK OBJAVIO

Objavljeni rezultati izbora: Koliko birača je izabralo Durakovića, a koliko je Dodik imao glasova više od Trivić?

Nakon velike konfuzije CIK-a, objavljeno je da je potpredsjednik iz hrvatskog naroda Davor Pranjić

Dodik novi predsjednik, Duraković jedan od dva nova potpredsjednika RS. Dejan Rakita / Pixsell

E. Ć.

27.10.2022

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na današnjoj sjednici, poslije ponovnog brojanja glasova, saopćila pobjednike izbora za nivoe predsjednika i potpredsjednika RS.

Istina, to je učinjeno uz mnogo konfuzije, jer je na sjednici za potpredsjednika RS iz hrvatskog naroda proglašen Ivan Begić, da bi se kasnije ispostavilo da je to bila greška, te da je pobjednik izbora zapravo Davor Pranjić.

Nakon sjednice CIK je objavio rezultate za nivoe predsjednika i potpredsjednika RS. Prema ažuriranim podacima, Milorad Dodik (SNSD), novi predsjednik manjeg bh. entiteta, je osvojio 300.180 (47.06 posto) glasova, odnosno 26.935 više u odnosu na Jelenu Trivić (PDP), koja je dobila glas 273.245 birača. 

Za potpredsjednika RS iz reda bošnjačkog naroda izabran je nezavisni kandidat Ćamil Duraković koji je osvojio 13.760 (2.16 posto) glasova. On je u utrci za potpredsjednika RS pobijedio Senada Bratića (Pokret država) koji je osvojio 13.680 glasova i Jusufa Arifagića (Za državu BiH) koji je dobio naklonost 10.467 birača.

Davor Pranjić (HNS) je nakon sve konfuzije postao potpredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda. Prema podacima CIK-a on je dobio 1.966 (0.31 posto) glasova. Nezavisni kandidat Ivan Begić je prikupio 112 glasova manje, odnosno 1.854. 


Rezultati CIK-a. Screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.