UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA

Država očigledno sve krize prespavala: Ribari u teškoj situaciji, u trgovinama riba sve skuplja

Situacija će biti neizvjesna nakon Nove godine

Ribarnica: Građani sve manje kupuju. Avaz

A. Kukić

29.10.2022

Cijene ribe su skočile do 30 posto, a građani se prilikom pravljenja ušteda sve manje odlučuju za kupovinu ove namirnice, koja je postala sinonim “trpeze za bogataše“.

Ne rastu cijene samo svježe ribe, pa je tako u tržnim centrima zaleđena riba skuplja i za nekoliko maraka u odnosu na cijenu koja je bila donedavno.


Zatvara oči

Dževad Handžar, direktor ribogojilišta „Laks“ i jedan od najvećih proizvođača ribe na Neretvi, kazao je za „Avaz“ kako je riba skuplja do 30 posto te da vlast na sve krize zatvara oči, zbog čega se i ribari nalaze u teškoj situaciji.

- Na cijenu ribe utječe cijena riblje hrane, a riblju hranu prati nafta. Čim dođe do skoka cijena nafte, kompletna stočna hrana je skuplja, ne samo za ribe. Država mora nešto učiniti, ne smije spavati na ovo sve, očekujemo da se rastereti privreda, da nas rasterete ogromnih nameta na privredu, tu nam država može pomoći - mišljenja je Handžar.


Handžar: Rasteretiti nameta. Facebook

Dodaje kako bi država morala reagirati ako misli zadržati i ovo malo vlastite proizvodnje što imamo.

- Poznato je da BiH 70 posto hrane uvozi, država spava. Sve krize do sada su prespavane, mora se reagirati, pogotovo u branšama gdje je živa stoka. Nije to frižider pa da ga ostavite, tamo gdje su žive proizvodnje, tu država mora biti na terenu - zaključuje Handžar.


Gubitak kupaca

Almedin Mirvić iz sarajevske ribarnice „Val“ kaže da poskupljenje ribe srazmjerno prati i gubitak kupaca te da je situacija neizvjesna.

Iako vlada mišljenje da je zaleđena riba jeftinija od svježe, zbog troškova transporta u posljednje vrijeme došlo je do skoka cijena zaleđene ribe.

- Osim toga, poskupjeli su i ambalaža, hrana za ribe i gorivo. Cijene ribe bi do Nove godine trebale ostati iste, a nakon toga ne znamo kakva će biti situacija - kaže nam Mirvić.


Pastrmka 12 KM

Trenutno je za kilogram očišćene pastrmke potrebno izdvojiti 12 KM, za oradu 17 maraka, za filete lososa 40 KM te za srdelu šest maraka. Kada je riječ o zaleđenoj ribi, kilogram oslića košta 12 KM, 400 grama fileta lososa 14 maraka, dok su panirani riblji štapići 5 KM.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.