OPASNOST

Jesmo li spremni reagirati u slučaju nuklearne katastrofe: Evropa zabrinuta, u BiH je to sporedna tema

Prijetnje Rusije da će upotrijebiti nuklearno naoružanje Nijemci shvatili ozbiljno

Tešanović: Treba biti spreman. FENA / AP

Piše: Al. Bajramović

31.10.2022

Dok rat u Ukrajini bjesni istom žestinom, a svako malo se čuju i prijetnje Rusije da će upotrijebiti nuklearno naoružanje, raste zabrinutost u Evropi.

Strah Nijemaca od širenja sukoba raste, prenosi Reuters, a vlada ove zemlje odlučila se da, 15 godina nakon odluke o njihovom ukidanju, ipak zadrži preostalih 599 od 2.000 javnih bunkera izgrađenih od sredine 60-ih godina.

Nismo spremni

Federalna agencija za nekretnine istražuje čak i mogućnosti njihove nadogradnje, dok jedna od firmi iz Berlina instalira privatne bunkere i bilježi rast potražnje od čak 300 posto. Za razliku od Nijemaca, Bosanci i Hercegovci za sada ne pokazuju pretjeranu brigu.

- Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DARNS) BiH kontinuirano prati podatke monitoring sistema instaliranog u BiH, ali i svih zemalja u sistemu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) - kaže za „Avaz“ zamjenik direktora DARNS-a i državni koordinator za saradnju s IAEA-om Zoran Tešanović.

Do sada nije zabilježena povećana radioaktivnost.

- Naravno da je situacija takva da treba biti spreman voditi aktivnosti, kako bismo bili spremni u slučaju da se desi nuklearna katastrofa. Naše institucije moraju biti spremne za takvu situaciju - kaže Tešanović.

On podsjeća na državni akcioni plan, koji uključuje veliki broj institucija, a kojim je definiran redoslijed poteza u slučaju nuklearne opasnosti.

Tehničko tijelo

Tešanović kaže da je akcionim planom određen niz mjera, koje zavise od nivoa incidenta i moguće opasnosti po stanovnike BiH.

- Za slučaj ozbiljnog nuklearnog incidenta Vijeće ministara, zajedno s vladama entiteta, odredilo bi se po pitanju formiranja tima koji je zadužen za implementaciju plana, a mi smo uključeni kao tehničko tijelo - ističe Tešanović.

Drugi prioriteti

- Razvijenije evropske države imaju bolje sisteme zaštite od nas, koji imamo sve probleme koje imamo i prioritete kojima se sada bavimo. Ovaj posao kod njih se vodi dosta ozbiljno, vrše se vježbe koje su zaista neophodne, jer, kad se desi ovakav ili bilo koji drugi incident, sve službe moraju biti pripremljene i uhodane.

To podrazumijeva redovne i vanredne vježbe, koje se uključuju u planove svih institucija i ustanova - kaže Tešanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.