PRIJETI RECESIJA

Ekonomski analitičar Muris Čičić: Pomoći ljudima koji gladuju!

Ako se inflacija nastavi, mnogi će doći u poziciju da ne znaju hoće li sutra imati šta jesti, upozorava Čičić

Čičić: Mnoga povećanja nisu opravdana. Avaz

Piše: Al. Bajramović

31.10.2022

Zbog rekordne inflacije od 10 posto u Evropi su organizirani protesti zbog previsokih cijena hrane i energenata, a građani traže veću pomoć svojih vlada i pravedniju raspodjelu novca.


Inflacija raste

Istovremeno, inflacija u BiH krajem septembra iznosila je 17,3 posto.

- Teško je utvrditi zašto je inflacija u BiH veća nego u ostatku Evrope, ali vjerovatno postoje povećanja cijena koja nisu ekonomski opravdana. Mislim da je u pitanju nivo panike, jer se, putem društvenih mreža pa i medija koji su skloni senzacionalizmu, prenose samo informacije o poskupljenjima i mogućim nestašicama. To djeluje na snabdjevače - kaže za „Avaz“ ekonomski stručnjak i akademik Muris Čičić.

Nastojeći suzbiti inflaciju, Evropska centralna banka ponovo je povećala kamate. Čičić se nada da je dostignut balans i da će cijene postepeno padati.

- Nadam se da je inflacija na putu prema dolje, da su ova povećanja kamatnih stopa dosegla nivo koji bi mogao utjecati na inflaciju. To bi riješilo mnogo problema, naročito kad je riječ o troškovima energenata i hrane. Sad se svi pribojavaju recesije jer poskupljenje kapitala ograničava ulaganja i razvoj, ali to je druga priča, o kojoj ćemo govoriti kad dođe do toga. Inflacija nam je sada najveći problem - ističe Čičić.

Teško je procijeniti efekte mjera vlasti jer je osnovni problem nefunkcioniranje Vijeća ministara, pa je teret na entitetskim i kantonalnim vladama.


Donijeti mjere

Pogrešnim smatra fokusiranje na akcize ili smanjenje PDV-a, jer su to mjere koje više pomažu bogatima nego siromašnima. Ekonomska teorija nalaže da se u inflaciji pomaže najsiromašnijima.

- Svaka se vlada mora obraćati svojim glasačima i donositi mjere koje će barem izgledati da pomažu, ali inflacija je tumor - možete ga zaustaviti terapijama, ali je pitanje možete li ga izliječiti. Treba pomagati onima koje inflacija prebacuje u grupu ljudi koji gladuju. Takvih je blizu 20 posto, a još 30 posto je na granici siromaštva, pa će i oni, ako se inflacija nastavi, doći u poziciju da ne znaju hoće li sutra imati šta jesti - ističe akademik Čičić.

Interes građana BiH

Komentirajući stanje na tržištu plina, Čičić kaže da su skladišta u Evropi trenutno puna zbog neočekivano toplog oktobra.

- Prognoze nisu optimistične, jer, ako se bilo šta poremeti u krhkom sistemu, to vodi ka preskupom grijanju ili nedostatku grijanja, a ne zna se šta je gore. Zato je sretan onaj ko je kupio drva, pogotovo ako ih je našao po cijeni od 100 KM - kaže Čičić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.