PROJEKTI

UNESCO pomaže Mostaru obogatiti gradsku kasu

Ako 30 posto turista od njih milion na go dišnjem nivou kupi „Mostar pass“, to je 12 miliona KM, kaže Šešum

Stari most: Grad vraća kredit. Avaz

Piše: M. Smajkić

2.11.2022

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) namjerava pomoći mostarskim vlastima da značajno unaprijede turističku ponudu, ali i da ostvare višemilionske prihode.


Održivi razvoj

Potvrđeno je to na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara, ali se ta priča provukla ispod radara javnosti.

Tako se, prema revidiranoj studiji za održivi razvoj dobara i kulturnog naslijeđa UNESCO-a, za Mostar predviđa uvođenje jedinstvene ulaznice, odnosno turističke kartice za staru gradsku jezgru pod nazivom „Mostar pass“, kao i vinjeta za turističke autobuse.

Siniša Šešum, šef Ureda UNESCO-a u BiH, kazao je da je jedan od razloga zbog kojih UNESCO pomaže Mostaru taj što grad i dalje vraća kredit za obnovu Starog mosta.

Šešum je naglasio kako se procjenjuje da Mostar na godišnjem nivou posjeti više od milion turista.

- U slučaju uspostavljanja „Mostar pass“ kartice, ako se od tog broja 30 posto turista, odnosno posjetilaca odluči kupiti ulaznicu po cijeni od 30 KM, to je prihod od 12 miliona KM. Pa, neka se ubere pola od toga, to je respektabilan iznos koji Mostar ne bi smio propustiti, pogotovo kada se zna da kredit za Stari most istječe 2030. godine - rekao je Šešum.

Naveo je i da je predložen određeni sistem raspodjele sredstava prema kojem bi jedan dio išao Gradu Mostaru, odnosno Agenciji „Stari grad“ za obnovu spomenika u užem gradskom području, a drugi za vjerske zajednice, budući da turisti posjećuju i vjerske objekte.


Informativne tačke

- Također, dio sredstava bi bio izdvojen za muzeje, kao i za Klub skakača, s kojima smo imali razgovore, a koji bi na osnovu toga uspostavili raspored skokova - kazao je Šešum.

Prema toj studiji, predloženi su i poboljšanje postojeće infrastrukture, prvenstveno unapređenje sadržaja Muzeja „Stari most“, ali i ulaganja u javne toalete, otvaranje informativnih tačaka za turiste, poboljšanje pristupa osobama s invaliditetom i brojne druge.

U Turističkoj zajednici Hercegovačko-neretvanskog kantona pozdravljaju ovu namjeru UNESCO-a.

23 radna mjesta

Šešum je napomenuo da će UNESCO u narednim danima, u saradnji sa Službom za zapošljavanje, objaviti poziv za finansiranje 23 radna mjesta u sektoru turizma.

- Iako namećemo dosta obaveza, činimo sve da pomognemo. Na ovo možete gledati kao na jedan paket jer činimo sve da pomognemo Mostaru - poručio je Šešum.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.