PREDSJEDNIK NIP-A

Elmedin Konaković: Trojka uskoro objavljuje koncept saradnje na nivou FBiH

On navodi da strankama koje su krale na minulim izborima neće biti dovoljno to što su nakrale

Konaković: Sve opcije su na stolu. Screenshot

E. Ć.

2.11.2022

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković najavio je nakon sjednice Doma naroda FBiH da će Trojka, možda čak i danas, objaviti koncept saradnje na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. 

- Mi još uvijek završavamo proces pregovora unutar Trojke i koalicionih partnera koji su podržali Denisa Bećirovića. I s još nekim političkim partijama. Tokom dana neke informacije, u završnoj smo fazi dogovora oko koncepta formiranja parlamentarne većine. Mislim da će se konture parlamentarne većine na nivou FBiH i svih kantona vidjeti vrlo brzo - rekao je Konaković.

Konaković je naveo da nakon toga slijede pregovori s HDZ-om, s kojim još nisu imali kontakte. Komentirao je i rad CIK-a.

- Ovo je najveća farsa i najgori ikad provedeni izborni proces. Svjedočimo hiljadama nepravilnosti. Blamaža i farsa. Nisu uspjele izmjene izbornog zakonu u tom tehničkom smislu. Sve što se nije smjelo desiti, desilo se. O CIK-u sam govorio više puta, to je političko tijelo - istakao je Konaković.

On navodi da strankama koje su krale neće biti dovoljno to što su nakrale. Konaković je naveo kako misli da su blizu da formiraju većine na državnom nivou.

- Sve su opcije na stolu. Nemamo dilema da treba razgovarati s opozicijom u RS. Personalno kad bi birali uzeli bi sebi bliže, ali to nije moguće. Moramo imati 22 ruke. Za nas je najvažnije da su to ljudi koji pristaju na programske koalicije - rekao je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.