OPĆINSKI SUD U SARAJEVU

Suđenje Boži Mihajloviću: Svjedok govorio o deponovanju privremeno oduzetih predmeta

Svjedok je rekao kako ga je prvih četiri do pet mjeseci obučavao Miro Franjić, koji je u istoj instituciji radio kao domar, ali povremeno i u KDP-u.

Božo Mihajlović. Tužilaštvo BiH

S. S. / BIRN

2.11.2022

Na obnovljenom suđenju Boži Mihajloviću, koji se tereti za nesavjestan rad u službi, svjedok optužbe je govorio o načinu na koji su se privremeno oduzeti predmeti deponovali u kasu deponovanih predmeta (KDP), po čijem nalogu i ko je imao pristup tome.

Bogdan Bogdanović, referent u KDP-u Tužilaštva BiH, ispričao je u Općinskom sudu u Sarajevu da je sve privremeno oduzete predmete od 2010. godine, od kada počinje raditi u Državnom tužilaštvu, lično deponovao, a po nalogu tužioca, piše BIRN.

- Tužilac izda naredbu, a ja postupim po tome, u KDP knjigu unesem datum po čijoj naredbi, u kojem predmetu te šta je oduzeto - rekao je Bogdanović.

Svjedok je rekao kako ga je prvih četiri do pet mjeseci obučavao Miro Franjić, koji je u istoj instituciji radio kao domar, ali povremeno i u KDP-u.

- Nije bilo nikakvih pravilnika, ja sam samo nastavio raditi onako kako su oni prije mene radili - rekao je svjedok.

"Kasa se nalazila u njegovoj kancelariji"

Objasnio je kako je tada, kad je on preuzeo dužnost referenta KDP-a, ovaj odjel dužio tri prostorije koje su interno zvali “KDP soba”, “KDP kineska” i “KDP ćelija”.

- U ćeliji su većinom bili oduzeti predmeti iz slučajeva u kojima je tužilac bio Božo Mihajlović - rekao je svjedok i naveo kako je tu bilo i predmeta koji nisu bili u evidenciji, niti su imali KDP broj.

Kasa u kojoj se čuvao privremeno oduzeti novac, kako je objasnio svjedok, nalazila se u njegovoj kancelariji.

- Novac se brojao i bilo je napisano koliki je iznos, osim kada su koverte zatvorene, tada se bez naloga tužioca nije otvarala koverta - rekao je svjedok.

Tužiteljica Kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu Medina Dženanović pitala je svjedoka da li je predmet Milorada Milakovića imao KDP broj, na što je svjedok potvrdno odgovorio.

- Ja sam krenuo samoinicijativno da slažem predmete jer nije bilo mjesta i našao sam broj od Milakovića. Tu je bilo više predmeta – kutije s pištoljima, žuta koverta sa novcem i bila je još jedna bijela koverta na kojoj je pisalo "Božo povjerljivo" - rekao je svjedok.

Nakon toga je, kako je kazao, u hodniku sreo tadašnju daktilografkinju tužioca Mihajlovića, Sadinu Beridan, koju je pitao da li može vidjeti sa tužiocem da se novac prebaci u drugu prostoriju, a ona mu je rekla da je novac trebao biti na Sudu.

- Potom je donijela naredbu od tužioca Mihajlovića i preuzela žutu kovertu s novcem - rekao je Bogdanović.

"Nije se raspitivao do 2016."

O tom novcu nije se raspitivao do 2016. godine, kada je tužilac Oleg Čavka došao sa zahtjevom da pregleda oduzete predmete od Milakovića.

- Ja sam mu pokazao predmete i rekao da je novac 2010. godine izuzet i da se nalazi u Sudu BiH - objasnio je svjedok.

Kako je rekao, tužilac Čavka je od njega tada tražio da sve naredbe u vezi s tim predmetom kopira i njemu donese, što je i učinio.

Nakon toga je uslijedio i sastanak kod tadašnje v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, kojem su prisustovali Mihajlović i Čavka.

- Rekao sam im sve što je bilo – da je Sadina donijela naredbu i preuzela novac - kazao je svjedok.

Govorio je i o deponovanju oduzetih predmeta iz slučaja “Elipsa“ i “Lutka 1“.

- Uvijek je Sadina donosila naredbu i mogla je ući u KDP kad je htjela te uzimati predmete koji nisu evidentirani - rekao je svjedok.

On se prisjetio da mu je u oktobru 2011. godine Sadina donijela naredbu da se popišu predmeti svi koji su oduzeti, kako bi se spis predao drugom tužiocu.

Predmet preuzeo tužilac Ismet Šuškić

Tada je, prema svjedokovim riječima, predmet “Elipsa“ od tužiteljice Dike Omerović preuzeo tužilac Ismet Šuškić i njegov saradnik Adnan Divović.

- Mene je Adnan zvao da se to sve popiše i, kada smo došli, utvrdili smo da para nema - rekao je Bogdanović.

Nakon toga, na zahtjev jedne od optuženih – Svjetlane Živanović, tužilac Šuškić je, prema iskazu svjedoka, oko 40.000 KM vratio optuženoj, a ostatak je ostao kod Sadine.

Potom je tužiteljica predočila svjedoku nekoliko dokumenata – naredbi za izuzimanje predmeta, a koje je, u ime tužioca Mihajlovića, potpisivala tužiteljica Jasmina Gafić.

- Naredbu je mogla sačiniti i Sadina - rekao je svjedok.

Apelaciono vijeće Suda BiH je krajem 2020. ukinulo presudu kojom je Mihajlović osuđen na pet godina zatvora zato što je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, koja je prisvojila privremeno oduzeti novac iz više predmeta u iznosu od preko 100.000 KM, te postupak prenijelo na mjesno nadležni Općinski sud u Sarajevu.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. novembar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.