REAKCIJE

Alija Kožljak za "Avaz": EUFOR ostaje, ali NATO nastavlja s podrškom euro-atlantskom putu BiH

Za odluku je glasalo svih 15 članica Vijeća sigurnosti, uključujući i Rusku Federaciju

Kožljak: Otklonjene dileme o legitimitetu Visokog predstavnika. Društvene mreže / Screenshot

Piše: A. Bajramović

2.11.2022

Vijeće sigurnosti UN-a večeras je donijelo odluku kojom se mandat EUFOR-a u BiH produžava na narednih godinu dana. Potvrđene su najave profesora Alije Kožljaka, šefa Odsjeka za međunarodne odnose i evropske studije Burch Univerziteta, da oko ove odluke neće biti nesuglasica.

- Za odluku je glasalo svih 15 članica Vijeća sigurnosti, uključujući i Rusku Federaciju, što znači da su se ozbiljno uzeli u obzir argumenti koje smo isticali, da odluka odgovara i BiH, i zapadnim zemljama, ali i Rusiji, jer znaju da je alternativa dolazak NATO-a sa robusnijim snagama i intenziviranjem euro-atlantskog procesa – kazao je Kožljak za Avaz.


Ipak, dodaje naš sagovornik, činjenica da ćemo trupe EUFOR-a i dalje gledati u BiH ne znači da svoje aktivnosti u našoj zemlji NATO neće nastaviti.

- Hoće, na drugi način, bit će fokusiran na pomoć BiH u praktičnom i političkom smislu kad je u pitanju eventualno ugrožavanje sigurnosti, ali i podrška njenom euro-atlantskom putu – ističe Kožljak.

Značajnim smatra što je poruka Visokog predstavnika službeno primljena u Vijeću sigurnosti, čime su otklonjene dileme o njegovom legitimitetu i mandatu u BiH, ali i bezrezervnu podršku koju je Kristijan Šmit dobio od članica Vijeća sigurnosti.


- Visoki predstavnik je u svom izvještaju naveo probleme s kojima se suočava BiH, a takođe je obrazložio i odluke koje je donio a vezane su za izmjene Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH. Očigledno je da je od dosadašnjih govornika i po tom pitanju dobio podršku, ali i da su neke od njegovih odluka, bez obzira što možda ima prostora za neku kritiku, urodile plodom i već vidimo određene deblokade u FBiH – kaže profesor Alija Kožljak u reakcijama na najvažnije detalje večerašnje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.