JASNA PORUKA

Američki senatori poručili: SAD trebaju nastaviti sveobuhvatnu politiku ka Bosni i Hercegovini

Ohrabreni smo time što je Vijeće sigurnosti UN-a obnovilo EUFOR-ov mandat i zadovoljni da vidimo povećano američko liderstvo u Bosni i Hercegovini i širem regionu, navodi se u zajedničkom saopćenju

Senatori Tilis, Šahin i Marfi tokom posjete BiH. Avaz

E. Ć.

3.11.2022

Američki senatori Džin Šahin (Jeanne Shaheen), Tom Tilis (Thom Tillis) i Kris Marfi (Chris Murphy) oglasili su se nakon produženja mandata EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

- Ohrabreni smo time što je Vijeće sigurnosti UN-a obnovilo EUFOR-ov mandat i zadovoljni da vidimo povećano američko liderstvo u Bosni i Hercegovini i širem regionu.

Ove akcije demonstriraju dugoročno opredijeljenost za mir i prosperitet u Bosni i Hercegovini i da je od ključne važnosti da SAD nastavi napredovati sa progresom kroz uspostavljanje sveobuhvatne politike SAD prema Bosni i Hercegovini te u poduzimanju dodatnih koraka u jačanju Američko-balkanskih veza - navode američki senatori. 


Oni dodaju da, kao sponzori zakona koji treba da ostvari taj cilj kroz ekonomski razvoj infrastrukture, trgovine, anti-korupcije u regiji, će sa zakonodavcima raditi na povećanju podrške za njihov prijedlog.

- U interesu Sjedinjenih Američkih Država i globalne zajednice je da vide Bosnu i Hercegovinu, skupa sa drugim nacijama u regiji, da bude uspješna u širim aspiracijama za euro-atlantskim integracijama sa nadom izgradnje demokratske budućnosti za njihove građane - poručili su američki senatori Šahin, Tilis i Marfi u zajedničkom saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.