ZAVRŠENO JE

Bregu: Potpisani sporazumi doprijet će sada do onih kojima su namijenjeni – naših građana

Nadajući se brzom postupku ratifikacije, nastavit ćemo da podržavamo provođenje i upravljanje sporazumima, rekla je Bregu

Sa današnjeg samita u Berlinu. PRESS RCC

A. O.

3.11.2022

Šefovi vlada šest ekonomija Zapadnog Balkana potpisali su tri sporazuma o mobilnosti u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i to o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte, na samitu u sklopu Berlinskog procesa koji je održan danas u glavnom gradu Njemačke.

- Iako otpisani kao skoro nemogući, nakon teške i komplikovane dvije godine, tri glavna sporazuma o mobilnosti koja je koordiniralo Vijeće za regionalnu saradnju konačno su ugledala svjetlo dana. Danas dopiru do onih kojima su namijenjeni, a to su naši građani! Slično široko rasprostranjenom uticaju regionalnog sporazuma o smanjenju cijena rominga i zelenih koridora, njihov uticaj na terenu će biti direktan i konkretan. To doprinosi ravnomjernoj izgradnji mostova koji su i dalje potrebni u našem regionu, kao i mostova sa Evropskom unijom - rekla je generalna sekretarica Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na samitu.


Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) se zahvalio Vijeću za regionalnu saradnju na odlično obavljenom poslu u protekle dvije godine na olašavanju sklapanja tri sporazuma o mobilnosti te pozvao na ubrzavanje regionalne saradnje i procesa evropske integracije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (von der Leyen) rekla je da je ovo veliki iskorak ka integraciji u zajedničko regionalno tržište, jer se ljudima daje mogućnost da pršire iskustva i daju ono najbolje regionu.


Brzi postupak ratifikacije

U zaključcima predsjedavajućeg, učesnici Berlinskog procesa su potvrdili ključnu ulogu ovog procesa kao pokretača regionalne saradnje kojim se ubrzava proces integracije sa Evropskom unijom i pohvalili su napore koje je Zapadni Balkan uloµio u provođenje zajedničkog regionalnog tržita, kao i ključnu koordinacionu ulogu Vijeća za regionalnu saradnju i CEFTA-e u uspješnim pregovorima o zaključivanju sporazuma o mobilnosti u okviru zajedničkog regionalnog tržita.

- Nadajući se brzom postupku ratifikacije, nastavit ćemo da podržavamo provođenje i upravljanje sporazumima tako da njihove predviđene koristi što prije dopru do onih kojima su namijenjene. Sa ovim zamahom i ohrabrenjem na umu, krajnje je vrijeme da se slijedi pionirski primjer zemalja članica EU koje su se pridružile inicijativi zelenih koridora i da smanjenje cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana postane dobar primjer. Radujemo se i drugim konkretnim rezultatima za samit Evropske unije i Zapadnog Balkana koji se u decembru odrµava u Tirani. U ovim teškim vremenima potrebne su nam ove, ali i brojne druge mjere integracije u oblasti energetike, kibernetičke otpornosti, dezinformacija, i slično. Kao sveobuhvatan regionalni mehanizam, Vijeće za regionalnu saradnju je spremno da između samita doprinese provedivosti procesa - zaključila je Bregu.


Snabdijevanje energijom

Potvrđujući da se energetska kriza i prelazak na obnovljivu energiju mogu iznijeti samo tješnjom regionalnom saradnjom, učesnici samita su se složili da Evropa treba razmisliti o snabdijevanju energijom i energetskoj sigurnosti te kako obezbjediti pristupačnu i pouzdanu energiju i boriti se protiv klimatskih promjena, ali i raditi na smanjivanju zagađenja okoliša. U tu svrhu lideri šest ekonomija Zapadnog Balkana su usvojili Zajedničku deklaraciju o energetskoj sigurnosti i zelenoj tranziciji na Zapadnom Balkanu. Učesnici su potvrdili posvećenost regiona Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, još jednom programu koji koordinira Vijeće za regionalnu saradnju, u cilju osiguranja ugljične neutralnosti do 2050. godine.

Učesnici samita su naglasili želju za nastavkom Berlinskog procesa kako bi se iskoristio puni potencijal poboljšane i inkluzivne regionalne saradnje i saglasili su se da se naredni samit u okviru Berlinskog procesa 2023. godine održi u Albaniji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.