NAKON SINOĆNJE SJEDNICE

Ambasada Velike Britanije za "Avaz": Uloga Šmita i OHR-a je ključna, imaju našu punu podršku

Pozivamo sve aktere u Bosni i Hercegovini da po strani ostave uske interese i da se umjesto toga fokusiraju na poboljšanje kvalitete života za sve građane i postizanje napretka na euroatlantskom put, naveli su

Ambasador Velike Britanije Džulijan Rajli. Armin Durgut / Pixsell

Piše: H. J. I.

3.11.2022

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-aodržanoj u Njujorku, produžena je misija EUFOR Althea u BiH za godinu dana. Pored toga, na sjednici se raspravljalo i o izvještaju visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Ambasador naše zemlje u Vijeću sigurnosti Sven Alkalaj, oštro je kritizirao Šmita. Optužio ga je da se prilikom donošenja odluka konzultovao sa zvaničnicima Republike Hrvatske i da je prekršio Ustav BiH. 

Kako ističu iz ambasade Velike Britanije za portal "Avaza", Šmit i OHR imaju ključnu ulogu u BiH i podršku Ujedinjenog Kraljevstva.

- Visoki predstavnik Kristijan Šmit i njegov ured imaju ključnu ulogu u Bosni i Hercegovini i imaju podršku Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući i za upotrebu njegovih izvršnih ovlasti kada je to neophodno. Pozivamo sve aktere u Bosni i Hercegovini da po strani ostave uske interese i da se umjesto toga fokusiraju na poboljšanje kvalitete života za sve građane i postizanje napretka na euroatlantskom putu - naveli su iz Ambasade Velike Britanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.