RAZGOVOR

Akademik Slavo Kukić za "Avaz": Zbog nastupa pred Vijećem sigurnosti Alkalaj treba biti povučen u roku od sedam dana

Sada je izvjesno da se ta priča o angažmanu NATO-a odlaže za barem godinu dana, navodi Kukić

Kukić: Alkalaj u svijetu širiti sliku o BiH koju, uz sve što nam se događa, ona ne zaslužuje. Avaz

A. Bajramović

3.11.2022

Najzanimljivije segmente jučerašnjeg zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a za portal "Avaza" komentirao je akademik Slavo Kukić, koji kaže da je produženjem mandata EUFOR-a s dnevnog reda barem na godinu dana skinuta halabuka o tome ko bi trebao dati svoje vojnike u zajedničke snage NATO-a u BiH.

- Jer, podsjetio bih da je održavanju Vijeća sigurnosti prethodila svojevrsna prijetnja hrvatskog ministra vanjskih poslova generalnom sekretaru NATO-a o tome što bi se moglo dogoditi ako se iz snaga NATO-a, koje bi mogle biti angažirane u BiH, izostave pripadnici hrvatske vojske. Sada je izvjesno da se ta priča o angažmanu NATO-a odlaže za barem godinu dana.

Produženje mandata EUFOR-a

- Drugo, produženjem mandata EUFOR-a je, narodski kazano, pao kamen sa srca bosanskohercegovačkom čovjeku zbog strahova što bi ga, da se to nije dogodilo, moglo snaći slijedećih mjeseci ili tokom naredne godine – i zbog stalnih prijetnji koje dolaze od Dodika, i zbog svega što se događa u Ukrajini a što bi se, u određenim uvjetima, moglo preslikavati i na BiH i zbog mnogih drugih stvari - kaže akademik Kukić

Komentirajući obraćanje ambasadora BiH Svena Alkalaja on kaže da je zasjedanje Vijeća sigurnosti svijetu potvrdilo na stotine puta do sada ponovljene sudove kako BiH ima politiku koja nema nikakve veze s elementarnom mudrošću i koja je može samo udaljavati, nikako i približavati sistemu vrijednosti demokratskih država i društava.


- U pitanju je nastup zbog kojega bi gospodin Alkalaj trebao biti povučen u roku od sedam dana, a ne da nastavlja u svijetu širiti sliku o BiH koju, uz sve što nam se događa, ona ne zaslužuje. Ataci na visokog predstavnika, recimo, taman i da su utemeljeni, a nisu, ne smiju se događati pred najvišom institucijom svjetske zajednice, tim prije jer iza njega stoje SAD, EU, zemlje koje su i danas živi zid pred naletima na BiH i njezin suverenitet - ističe Kukić.


Dobio vrlo precizne upute

On ne vjeruje da je Alkalaj u Vijeću sigurnosti "solirao", te smatra da je najvjerovatnije dobio vrlo precizne upute kako nastupiti.

- A te upute, budimo pošteni, nisu izraz državne politike nego rezultat naloga određenih stranačkih centrala, i utoliko su poslužile kao povod osudama unutar BiH. Prisjetimo se, uostalom, izjava Dodika i saopćenja vrha HDZ-a. Kome sve to treba. Bosni i Hercegovini sigurno ne. Naprotiv, takva pamet može bit samo dodatni uteg o vratu ovoj državi i njezinim ljudima. No, od etnokabadahija se, ruku na srce, ništa drugo ni nije moglo očekivati. Iako, i to treba reći, zeleno svjetlo za takvo ismijavanje s državom pred svijetom su im na izborima dali ti isti ljudi - zaključuje akademik Slavo Kukić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.