SPORNI GOVOR

Štete u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija: Alkalaj kao loš papagaj

Politički i vojni analitičari u našoj zemlji smatraju da će oštro intonirano obraćanje ambasadora dugoročno do nijeti samo štetu

Alkalaj: Iznio teške optužbe na račun Šmita. Screenshot

Piše: A. Bajramović

4.11.2022

Odluku Vijeća sigurnosti UN-a da produži mandat EUFOR-u politički i vojni analitičari u našoj zemlji smatraju očekivanom, ali ne i oštro intonirano obraćanje ambasadora Svena Alkalaja koje će dugoročno ovoj zemlji donijeti samo štetu.


Bez analize

Istupom u kojem je visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) optužio za prevaru birača, kršenje Ustava, destabilizaciju, diskriminaciju, ambasador BiH je BiH svrstao rame uz rame s Rusijom, koja Šmitov angažman smatra prijetnjom miru i stabilnosti.

- Saveznici koje BiH ima u ovo krizno vrijeme, kad je ugrožena sigurnost, kad se podrivaju institucije države, posebno su iznenađeni ovakvim stavovima, jer BiH očigledno, kao nikad do sada, treba te partnere da bi prevazišla prepreke na euroatlantskom putu, ali i osiguranju sigurnosti. 

ožljak: Saveznici posebno iznenađeni ovakvim stavovima. AVAZ

Međunarodna zajednica je bila u problemu tokom potvrđivanja relevantnosti visokog predstavnika zbog napada koji su dolazili iz Rusije, pa i političara iz RS, a sada, kad je visoki predstavnik priznat od svih i kad je službeno dostavio svoj izvještaj, nije primjereno da BiH jedina, s Rusijom, osporava njegov rad - kaže nam prof. Alija Kožljak.

Obraćanje Alkalaja zasnovano je na emotivnim, ličnim ili nečijim drugim stavovima, a ne na realnim političkim prilikama i strateškim interesima BiH, smatra profesor Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije UNSA-e Armin Kržalić.


Oboren paket

Ističe da odluke visokog predstavnika nisu detaljno analizirane da bi se shvatilo šta dugoročno dobiva BiH, pa ga cijela situacija podsjeća na “aprilski paket”, koji su domaći političari „oborili“, a danas ga spominju kao dobro rješenje.


Kržalić: Nije zasnovano na strateškim interesima BiH. Facebook

- Štete zbog ovakvog istupa ambasadora teško je procijeniti, jer će se one tek dugoročno pojaviti. Znamo koliko je potrebno raditi da neke zemlje dobijete za prijatelje.

Pogledajte šta radi vanjska politika Srbije, koja afričkim zemljama nudi bezvizni režim u zamjenu da odustanu od priznanja Kosova, a stvaraju problem i Evropi i nama s prilivom migranata, pa ćemo vidjeti da je to dugotrajan proces. Dok mi tako olako već potvrđene prijatelje tjeramo od nas - ističe Kržalić.

Kontaminacija spinovima

Prof. Enver Kazaz Šmitovu odluku, također, smatra pozitivnom, jer multietničke stranke, između ostalog, dobivaju priliku da ovladaju klubovima tri doma naroda – srpskim, bošnjačkim i ostalih. Dodaje da politika sukobljavanja s međunarodnom zajednicom, kakvu vodi Željko Komšić, opasno prijeti da interesi BiH na Zapadu budu ugroženi.



Kazaz: Alkalaj nije iznio mišljenje BiH. AVAZ

- Javni prostor BiH je kontaminiran spinovima obavještajnih službi i političkih centara moći. Alkalaj nije iznio mišljenje BiH niti ga je moguće imati u vanjskoj politici, već je on prenio mišljenje člana Predsjedništva Željka Komšića. Ono je potpuno suprotno stavovima EU, SAD i Velike Britanije, koje stoje iza odluke visokog predstavnika kojom je deblokirana FBiH, konačno uspostavljen Ustavni sud, dati rokovi za provođenje odluka i koja, kad se ne može donijeti odluka o nekom pitanju, suspendira većinu u nekom od domova naroda, smanjujući broj zastupnika potrebnih za njeno donošenje - kaže Kazaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.