U TUŽILAŠTVU BIH

Kajganić se sastao sa Satlerom: Razgovarali o jačanju vladavine prava

Također, na sastanku je razgovarano o procesuiranju predmeta povezanih sa nezakonitostima u vezi izbornog procesa

Sa današnjeg susreta. TUŽILAŠTVO BIH

A. O.

4.11.2022

Glavni tužilac Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić, sa svojim saradnicima, sastao se sa Šefom Delegacije EU i Specijalnim predstavnikom EU u Bosni i Hercegovini, ambasadorom Johanom Satlerom (Johannom Sattlerom) i njegovim saradnicima.

Centralne teme sastanka odnosile su se na aktivnosti u jačanju vladavine prava, na evropskom putu Bosne i Hercegovine.

Glavni tužilac Kajganić, upoznao je ambasadora Satlera, sa aktivnostima koje tužilaštvo provodi u borbi protiv najtežih oblika kriminala, uključujući ratne zločine, organizovani kriminal, korupciju, terorizam i druga krivična djela koja su u nadležnosti Tužilaštva BiH, te aplelirao da se ubrzaju procesi integracije i povezivanja Tužilaštva BiH sa partnerskim institucijama u EU, kao što je Eurojust, jer tužilaštvo već u više desetina predmeta ostvaruje operativnu saradnju sa partnerskim institucijama iz zemalja Europske unije.


Sa održanog sastanka. TUŽILAŠTVO BIH

Također, na sastanku je razgovarano o procesuiranju predmeta povezanih sa nezakonitostima u vezi izbornog procesa. Na sastanku je istaknuto da su vladavina prava i sigurnost građana, među najvažnijim segmentima na putu BiH prema europskim integracijama.

Ambasador Satler istakao je da Europska unija pruža potporu Tužilaštvu BiH i jačanju vladavine prava, od samog osnivanja ove institucije, izgradnje kapaciteta, kao i doniranja opreme i resursa potrebnih za efikasan i uspješan rad institucije za provedbu zakona.

Saradnja Ureda EU u BiH i Tužilaštva BiH svakako će se nastaviti i u budućnosti, a radi stvaranja što sigurnijeg okruženja za život svih građana Bosne i Hercegovine.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.