SARAJEVO

Ambasador Satler posjetio CIK BiH, razgovarano o provedbi Općih izbora

Za biračke odbore i općinske/gradske izborne komisije za koje se utvrdi lična odgovornost, pokrenut će prekršajne postupke

Razgovarano je i o predstojećim aktivnostima Centralne izborne komisije BiH. CIK BiH

A. Č.

4.11.2022

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johan Satler (Johann Sattler) sa saradnicima danas se sastao s predsjednikom i članovima Centralne izborne komisije (CIK) BiH, a glavna tema sastanka je bila provedba Općih izbora u BiH održanih 2. oktobra ove godine.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović je istaknuo da će Centralna izborna komisija BiH sve slučajeve neregularnosti detaljno analizirati. 

- Za biračke odbore i općinske/gradske izborne komisije za koje se utvrdi lična odgovornost, pokrenut će prekršajne postupke, izreći novčane kazne, i zabranu angažiranja četiri godine u radu organa za provođenje izbora, a za one slučajeve za koje postoji sumnja u počinjenje krivičnog djela u vezi s izbornim procesom biće podnesena prijava Tužilaštvu BiH, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Razgovarano je i o predstojećim aktivnostima Centralne izborne komisije BiH i provedbi posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, Vijeće naroda Republike Srpske, Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH te predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH.

Na sastanku je iskazana opredijeljenost za implementaciju zajedničkog projekta kojeg finansira Evropska unija. Radi se o pilot projektu koji će biti proveden u prvoj polovini 2023. godine na 165 biračkih mjesta u 10 općina /gradova kada će biti testiran sistem elektronske identifikacije birača i sistem za brži prenos rezultata sa biračkog mjesta do općinskih/gradskih izbornih komisija i Centralne izborne komisije BiH, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.