PREDSJEDNIK SBB-A

Radončić za N1: Bakir Bošnjacima nudi vanjsku politiku Irana i blok protiv Zapada

U SDA će dobro razmisliti da li ta era gospodina Izetbegovića i polufeudalnog vladanja strankom treba da se završi, mislim da je velika stvar da je pobijedio gospodin Bećirović i da smo mi participirali u tome, kazao je Radončić

Radončić u studiju N1 kod Dalibora Mrdića. N1 / Screenshot

E. T. / N1

7.11.2022

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH (SBB), gostovao je na N1 televiziji u emisiji “Dan uživo”, kod novinara i voditelja Dalibora Mrdića. Ovo je prvi televizijski intervju lidera SBB-a nakon okončanja izbora 2. oktobra. 

U zanimljivom i dinamičnom intervjuu Radončić je govorio o izbornom procesu, brutalnoj krađi glasova, procesima pregovora u vezi s formiranjem vlasti, lošem radu Centralne izborne komisije, o bemislenosti žalbi CIK-u, pobjedi Denisa Bećirovića protiv Bakira Izetbegovića u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, govoru Svena Alkalaja na sjednici Vijeća UN-a i bespotrebnoj antizapadnoj histeriji, promašenoj vanjskoj politici BiH, aplikaciji Sky...

Poruka Bakiru Izetbegoviću

- Meni su i gospodin Konaković, da budem direktan, i gospodin Nikšić veoma bili zahvalni što SBB nije dao svog kandidata i što ja nisam dao svoju kandidaturu. I tu jeste primjedba pojedinih članova SBB-a, da je naš izborni rezultat lošiji zato što se ja nisam kandidirao jer, objektivno, ili neko drugi, ta kandidatura povlači stranku.

Ali ja mislim da je ovo mnogo bolje što smo sada uradili, da za bošnjačkog člana Predsjedništva napravimo odmah, taj takozvani, drugi krug. I vidjeli ste šta se dogodilo. Gospodin Izetbegović je izgubio i velika je stvar da prestane jedno dinastičko vladanje nad Bošnjacima, da se osvježi makar ta pozicija člana Predsjedništva.

Jer će i u samoj SDA dobro razmisliti da li ta era gospodina Izetbegovića i polufeudalnog vladanja strankom treba da se završi. Mislim da je velika stvar da je pobijedio gospodin Bećirović, da smo mi participirali u tome. Gledajte, ponekad je dobro izgubiti kvantitet, a da se dobije kvalitet. Ja zaista mislim da je veliki kvalitet da je pobijedio gospodin Bećirović i da su Bošnjaci i sebi i drugima u regionu poslali poruku da jedan mlad čovjek dolazi na tu poziciju, a Bošnjaci su poslali poruku i Izetbegoviću. Pogledajte, gospodin Izetbegović je osvojio 215 hiljada glasova, a gospodin Komšić je osvojio više, 230 hiljada, a gospodin Bećirović 330 hiljada. Znači, 550 hiljada Bošnjaka, bez onih poništenih glasova od pola miliona, reklo je Izetbegoviću “ti ne možeš biti naš lider”.

Da je SBB bio stranački sebičan, kandidirao svog kandidata, vjerovatno bi ugrozio pobjedu Bećirovića. Svjesno smo uradili to - rekao je Radončić.


SDA želi blok protiv zapadne civilizacije

Govoreći o pozivu SDA, parlamentarnim i neparlamentarnim strankama da se bukvalno suprotstave stranim ambasadama, aludirajući prije svih na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država, Radončić je rekao:

- Teme o kojima SBB govori deset godina – hajmo imati uravnotežene unutarbošnjačke i međunacionalne odnose - su trajna kategorija ako Bosna i Hercegovina želi evropski put. Ako Bosna i Hercegovina želi ovo što joj Bakir Izetbegović jučer nudi, nama svima – hajmo se ujedinit i sa obrazloženjem da se pojedini strani ambasadori, aluzija je prema Marfiju (Majkl Marfi, ambasador SAD u BiH, op.a.), da napravimo jedinstven blok protiv njih.

Šta to znači? Da bošnjačke političke stranke, i parlamentarne i neparlamentarne, naprave blok protiv zapadne civilizacije. Do sada nam je neko nudio da budemo erdoanovci, a sada nam nudi vanjsku politiku Irana.

Takve stvari može da govori, nažalost, samo SBB ovako transparentno.


Aplikacija Sky otkrila ko je Keljmendiju šef

Govoreći o hapšenjima vezanim za Sky aplikaciju i ranijim besmislenim i neutemeljenim optužbama Dragana Mektića, da je lider SBB-a povezan s Keljmendijem, Radončić je, prvo čestitao Mektiću što je pravosnažno oslobođen optužbi za korupciju i potom odgovorio:

- Šta se ispostavilo? Njegov šef kabineta Cvijetić i još neko je uhapšen i leži u pritvoru jer je radio sa Keljmendijem. Njegov najbolji prijatelj gospodin Osman Mehmedagić Osmica, šef Obavještajne službe, je u ozbiljnom problemu zbog aplikacije Sky. Sjetite se, molim vas. Ja sam kao ministar sigurnosti, i prvi i drugi put, govorio da državna mafija upravlja Bosnom i Hercegovinom. Historijski je važno da se aplikacija Sky dovede do kraja. Bit ćete šokirani koji su tu sudije, tužitelji, političari.

Vidjeli ste da su članovi SIPA-e u pritvoru, da su visoki funkcioneri Obavještajne službe u pritvoru. Ne možete u Sarajevu prodavati kilogram heroina, a da vam ne pomaže neko iz policijskih ili obavještajnih struktura.

Sve je otišlo tako precizno, da nigdje Radončića u Sky-ju nema, niti Radončićevih prijatelja, niti članova stranke ili porodice. Ispostavilo se da Mektićevog šefa kabineta ima, s kojim on kupuje nekretnine. Ja nisam nikada rekao lošu riječ, ali je očigledna bila igra i to je gospodin Mektić, siguran sam, radio po nagovoru drugih ili dezinformacijama, hajmo mi pričati o Radončiću i Keljmendiju i sada je Sky otkrio ko je Keljmendiju šef, a nigdje Radončića nema.

Kompletan intervju pogledajte u videoprilogu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.