POŽALILI SE

Novi informacioni sistem usporio rad ljekara u Domu zdravlja Banja Luka

Deset posto manje pacijenata primaju dnevno

Dom zdravlja Banja Luka. PRINTSCREEN / BHRT

A. O.

8.11.2022

Dom zdravlja Banja Luka počeo je da koristi novi Integrisani informacioni zdravstveni sistem. To je stvorilo dodatne gužve u ambulantama porodične medicine. 

Prednosti IZIS-a su u tome što uvezuje u jedan sistem sve javne i privatne zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, što omogućava razmjenu podataka.

Pune čekaonice u Domu zdravlja Banja Luka. Doktori u Domu zdravlja kažu da mora da prođe adapticioni perido dok se svi ne naviknu na novi informacioni sistem koji im usporava rad. 

Ljekari kažu da je najvažnije da niko ne ostane uskraćen od pacijenata za svoju terapiju. Deset posto manje pacijenata primaju dnevno. 


U privatnoj ambulanti porodične medicine doktori kažu da im je IZIS donio mnogo tehničkih problema u radu, jer je oprema zastarjela. Zbog toga dnevno primaju 10 odsto manje pacijenata. Ističu da IZIS ima nesporno i mnogo prednosti. Jedna od njih su, osim elektronskih zdravstvenih kartona, i elektronske uputnice i recepti.

- Ono što je benefit samog programa IZIS je što nema dupliranja sistema i mi imamo uvid u kartone pacijenata, bilo gdje da se jave, bilo gdje da se liječe, u kompletnu zdravstvenu dokumentaciju samog pacijenta i to nam mnogo olakšava posao - navodi dr. Milijana Stanković, specijalista porodične medicine u ustanovi "Mediccare".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.