GORAŽDANSKA OSMORKA

Predstavljeni prioriteti, nova Vlada BPK u drugoj polovini mjeseca

Do sada se sve svodilo na davanje “humanitarne” pomoći, odnosno podržavalo se držanje određene vrste stoke ili peradi, a ne na proizvodnju i stvaranje većeg broja grla na području kantona

Piše: Al. B.

8.11.2022

Predstavnici nedavno formirane koalicije u BPK Goražde prezentirali su program rada sa više od 80 tačaka i 12 prioriteta. A. Bajramović

Predstavnici nedavno formirane koalicije u BPK Goražde prezentirali su program rada sa više od 80 tačaka i 12 prioriteta, s kojima će započeti proces uspostave vlasti u ovom kantonu. Po prvi put nakon dugogodišnje vladavine SDA vlast u Goraždu trebala bi biti formirana bez ove stranke.

Predsjednik radne grupe “Goraždanske osmorke” Admir Pozderović prezentirao je zajedničke ciljeve za mandat 2022. – 2026. godina, a među prioritetima izdvojio usvajanje Zakona o državnoj pomoći preduzećima sa fokusom na ublažavanje tereta fiskalnih nameta, pokretanje pogona za proizvodnju peleta, rješavanje problema nedostatka skladišnih prostora za robne rezerve, planiranje otkupa viška poljoprivrednih proizvoda.


Promijeniti politiku poticaja u poljoprivredi

- U potpunosti promijeniti politiku poticaja u poljoprivredi. Do sada se sve svodilo na davanje “humanitarne” pomoći, odnosno podržavalo se držanje određene vrste stoke ili peradi, a ne na proizvodnju i stvaranje većeg broja grla na području kantona. Ista situacije je i u biljnoj proizvodnji. Odblokirati Gradsku pijacu koja je trenutno pod hipotekom. Iz prioriteta izdvajamo i razvoj turizma i vjerskog turizma – kazao je, pored ostalog, Pozderović.

Razvoj univerziteta u Goraždu, besplatni udžbenici za učenike, formiranje preduzeća čija bi uloga bila zapošljavanje boraca i članova njihovih porodica, kao i izgradnja i održavanje spomen – obilježja, neki su od ciljeva predstavljenih na današnjoj konferenciji za novinare. Podsjetimo, sporazum o koaliranju u BPK Goražde potpisali su Narod i pravda, Novi početak, SDP, Stranka za BiH, SBB, Nova politička inicijativa, BH demokrate i Nezavisna građanska lista.


Uručenje certifikata poslanicima

- U narednih nekoliko dana očekujemo uručenje certifikata poslanicima, a nakon toga standardnu proceduru – konstituiranje Skupštine, skupštinskog rukovodstva, izbor delegata u Domove naroda, te predlaganje mandatara, a nekoliko dana poslije potvrđivanje imena ministara.

Očekujemo da će se taj proces završiti u drugoj polovini ovog mjeseca. Očekujemo i tu političku vertikalu, punu podršku Vlade FBiH koju će predvoditi osmorka koja je podržala Denisa Bećirovića i zato vjerujemo da ćemo najveći dio ovih mjera uspjeti ostvariti – kazao nam je predsjednik Kantonalnog odbora i član predsjedništva NiP BiH Nezim Alagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.