U IGRI ŠEST POZICIJA

Sutra sjednica Vijeća ministara: SDA se žuri da imenuje direktore policijskih agencija, hoće li ih HDZ podržati!?

Kada je u pitanju pozicija direktora Granične policije najbolje ocjene dobio je Robert Perić, koji je prošle sedmice imenovan za komesara policije HNK-a

Halač, Korman i Đelilović. Avaz

Piše: M. Aš.

8.11.2022

U Sarajevu je sutra zakazana sjednica Vijeća ministara na kojoj je, između ostalog, tačka dnevnog reda i imenovanja direktora policijskih agencija u BiH.

Podsjećamo, radi se o šest rukovodećih pozicija u tri državne policijske agencije i to Direkciji za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, Graničnoj policiji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Za poziciju direktora DKPT-a stiglo je šest prijava, ali je najbolje ocijenjen Mirsad Đelilović, a zatim Ensad Korman. Mirsadu Viliću, dugogodišnjem direktoru DKPT BiH istekao je u maju mandat.

Zamjenici bi trebali biti Goran Amidžić i Đuro Knežević. 

Kada je u pitanju pozicija direktora Granične policije, najbolje ocjene dobio je Robert Perić, koji je prošle sedmice imenovan za komesara policije HNK. Sada je upitno ko bi mogao biti imenovan. Drugoplasirani je Mirko Kuprešaković. Ali je pitanje ima li on podršku HDZ BiH. Za zamjenika u Graničnoj policiji je predložen Fahrudin Halač.

Zamjenik direktora  SIPA -e trebao bi biti Zoran Galić, aktuleni direktor Granične policije. Njemu je također istekao mandat. Na poziciji direktora Granične policije je već dva mandata.

Međutim, aktuelnoj vlasti se očito žuri da što prije imenuje "svoje ljude" na čelne pozicije. SDA pogotovo, koja pod svaku cijenu želi Đelilovića postaviti za direktora DKPT BiH.

Pitanje je ko će biti novi direktor Službe za poslove sa strancima. U igri su ponovo Slobodan Ujić i Žarko Laketa.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.