POLITIČKA KORUPCIJA

Upućen novi dopis Kristijanu Šmitu: Kome je tajkun iz Živinica nudio 250.000 KM, pa napisao "ponuda je istekla"?

Dokaz da ovo nije usamljen slučaj kada je u pitanju formiranje skupštinske većine govori i slučaj Jasmine Lugavić, zastupnice PDA, koja je u februaru ove godine, samo osam mjeseci pred Opće izbore, svoj glas dala SDA, navodi se u dopisu

Upućen dopis Šmitu da iskoristi Bonske ovlasti. ANADOLIJA / AVAZ

Piše: M. Aš. -A.O.

9.11.2022

Predsjednica Pokreta demokratske akcije (PDA) Elzina Pirić uputila je jučer novi dopis visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt), u kojem se ukazuje na političku korupciju.

Kako se između ostalog navodi u dopisu, zatraženo je da Šmit iskoristi svoje Bonske ovlasti,a  vezano za preletače koji su "kupljenI" kako bi se u Tuzli formirala nova skupštinska većina.

Naime, navodi se da se konkretno radi o podmuklom postupku dvojice zastupnika PDA Senada Alića i Jakuba Suljkanovića, koji su na Općim izborima ove godine, kao kandidati ove stranke, dobili mandate u Skupštini Tuzlanskog kantona, te koji su potpisali izjavu o formiranju skupštinske većine sa strankama SDA i DF, o čemu su, kako navodi Pirić već ranije pisali Šmitu.

Dopis koji je upućen. AVAZ

- Dokaz da ovo nije usamljen slučaj kada je u pitanju formiranje skupštinske većine govori i slučaj Jasmine Lugavić, zastupnice PDA, koja je u februaru ove godine, samo osam mjeseci pred Opće izbore, svoj glas dala Stranci demokratske akcije - navodi se u dopisu. 

Faksimil dopisa. Avaz

Između ostalog iz PDA ističu i da Alić, Lugavić i Suljkanović ni u jednom momentu nisu obavijestili organe stranke o bilo kakvom opravdanom razlogu napuštanja PDA, niti prelazak u SDA.


Potpisnica Elzina Pirić. AVAZ

- Vjerujući u Vaše časne namjere kada je u pitanju BiH i njen izborni proces, kao i implementacija izbornih rezultata, molimo Vas da kaznite ovaj dvojac, oduzimanjem mandata, koji su izigrali svakog glasača, koji je vjerovao u njih - navodi se u dopisu.

Dodaju da u protivnom, boje se da će svaki naredni izbori biti uzaludni. 

Zanimljivo je da se u dopisu navodi da, kada je u pitanju Abudrahman Hodžić, zvani Hodža, tajkun iz Živinica, da je, prema tvrdnjama PDA izdašno finansira SDA u jednom ugostiteljskom objektu nudi Šabanu Lugaviću, suprugu Jasmine Lugavić na salaveti napisao iznos od 250.000 KM.

Međutim, kako je navedeno, kada se nećkao, Hodžić je salavetu "povukao prema sebi i rekao "ponuda je istekla".

Za sve ovo imamo svjedoke, i uputili smo krivičnu prijavu Tužilaštvu Tuzlanskog kantona - navodi se u dopisu OHR-u.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.