TUŽNA GODIŠNJICA

Najteži dan u historiji OŠ "Fatima Gunić": Sada bi bili odrasli ljudi, doktori ili inžinjeri, ali ih nema

Dženana Tanović među prvima je danas položila cvijeće na spomen-obilježje na kojem je uklesano i ime njenog sina Vedada, koji je ubijen je sa svega devet godina

Počast nevinim žrtvama su odali i učenici polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe. Samir Jordamović / Anadolija

A. K. / Anadolija

9.11.2022

U sarajevskom naselju Alipašino Polje danas je obilježena 29. godišnjica pogibije učiteljice Fatime Gunić i njenih učenika Adisa Mujala, Vedada Mujkanovića i Feđe Salkića, ubijenih granatom ispaljenom sa položaja Vojske Republike Srpske.

Povodom tužne godišnjice na spomen-obilježju ispred sarajevske osnovne škole koja nosi ime Fatime Gunić, roditelji ubijenih, rodbina, prijatelji, predstavnici vlasti i udruženja, kao i mnogobrojni učenici ove škole položili su cvijeće i na prigodan način odali počast nevinim žrtvama opsade Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, od 1992. do 1995. godine.

Na današnji dan prije tačno 29 godina granata ispaljena s položaja Vojske RS-a iz pravca Nedžarića pogodila je improvizirane prostorije u kojima je učiteljica Gunić održavala nastavu za svoje učenike. Tada su teže i lakše ranjena još 23 učenika.


Kobni dan

Dženana Tanović među prvima je danas položila cvijeće na spomen-obilježje na kojem je uklesano i ime njenog sina Vedada, koji je ubijen je sa svega devet godina.

Prisjećajući se tok kobnog novembarskog dana, Tanović je kazala kako je mlađeg sina pripremala za školu, tada je čula snažnu eksploziju.

- Potrčala sam prema školi, tu sam srela muža, koji je također bio u blizini. Posvuda se čula vriska, na sve strane je bila krv. Rekli su mi da je Vedad u učionici. Kada smo ušli on je bio pod klupom. Pogođen je u glavu, mozak mu je bio rasut po klupi. Na svesci na kojoj je prepisivao pjesmicu bio otisak njegove glave - kroz suze se prisjetila Tanović.

Nažalost, dodala je, niko nije odgovarao za ovaj zločin.

- Samo se nadam da taj ko je to učinio ne spava mirno ovih 29 godina koliko mi živimo bez naše djece - zaključila je Tanović.


Kultura sjećanja

Počast nevinim sarajevskim žrtvama odala je i ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Muminović-Hota. Ona je kazala kako je danas dan sjećanja na strašne žrtve koju su učiteljica Fatima i njeni učenici dali prkoseći silama mraka, agresiji i svim drugim pošastima koje su u to vrijeme harale sa brda opkoljenog Sarajeva.

- Svijet kao da nije ništa naučio iz opkoljenog Sarajeva u kojem su u nezamislivim uslovima četiri godine boravili civili. Stoga ćemo predano raditi na njegovanju kulture sjećanja i pamćenja, da se ovi zločini nikada i nikome ne ponove. Posvećeno ćemo odgajati nove generacije da budu jake, obrazovane, da stoje na svojim nogama čvrsto i ponosno. Njihovi preci uvijek su bili na pravoj strani historije i uvijek su znali odbraniti se od nasrtaja na civilizacijske vrijednosti - poručila je ministrica Hota-Muminović.

Direktorica Osnovne škole „Fatima Gunić“ Azra Tucaković istakla je kako je ovo najteži dan u historiji ove škole.

- Osjećaji se ne mijenjaju, ovo je najteži dan u historiji naše škole. Ne treba da se zaboravi, istovremeno šaljemo poruku svijetu da se nikad nikome ne ponovi. Fašizam se mora pobijediti - kazala je Tucaković.

Ispred Grada Sarajeva cvijeće na spomen-obilježje položila je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.