RESPIRATORSKA MAFIJA

Suđenje crnolistašu Novaliću i ostalima, svjedok poručio:"Nikad nisam vidio Kineza", govorio o ulozi bivšeg predsjednika Željezničara

Hukeljić je kazao da je čudno kako je Kristian Marić dužan BTL Medicalu, a da ga nisu tužili, na šta je Petrović rekao da će to sada uraditi, a Hukeljić je poručio da je čudno da nakon svjedočenja u kojem diskredituje njega kao svjedoka to najavljuje

Goran Petrović i crnolistaš Fadil Novalić nakon suđenja. S. Spahić

Piše: S. Spahić

9.11.2022

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje premijeru FBiH sa američke crne liste Fadilu Novaliću i ostalima vezano za nabavku spornih 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Na današnjem suđenju svjedočio je Goran Petrović, advokat kompanije BTL Medical iz Crne Gore, koja je bila posrednik u kupovini respiratora. Petrović je bio svjedok trećeoptuženog Fikreta Hodžića.

Tužilac Senad Osmić je tražio od Suda BiH da zabrani svjedočenje Gorana Petrovića, jer u drugom predmetu je branilac Sanje Lekić, vlasnice BTL Medical, pred Sudom BiH. Osim toga, naveo je i da mora biti razriješen čuvanja advokatske tajne. Sudija Branko Perić je na kraju utvrdio da će ipak svjedočiti Goran Petrović, obzirom da je rekao da ima rješenje o razriješenju o čuvanju advokatske tajne, a Sanja Lekić nije optužena u ovom predmetu.

"Cijene od februara eksplodirale"

Podsjetio je sudija da Petrović ne može govoriti o onome što je saznao u svojstvu branitelja osumnjičene.

Advokat Goran Petrović, koji imao i iskustvo tužioca, rekao je da Sanju Lekić poznaje od 2012. ili 2013. godine te da nije stalni pravni zastupnik BTL Medicala, nego po potrebi.

Upitan od strane braniteljke Fikreta Hodžića Mirne Avdibegović da li je sarađivao sa BTL Medicalom u vremenu pandemije, odgovorio je potvrdno te dodao da su ga vlasnica Sanja Lekić i izvršna direktorica kompanije Olivera Đuranović zvale da pomogne sa tenderskom dokumentacijom za nabavku respiratora u UKC Crne Gore. Dodao je da je kompanija radila sa respiratorima i za Srbiju, BiH i još neke države, a da su respiratori isključivo bili iz Kine i Južne Koreje.

Petrović je kazao da su cijene od februara eksplodirale, a da su krajem marta bile vrtoglave. Onda je govorio i izjavi predsjednika SAD-a Donalda Trampa (Trump) kada je rekao da se trebaju kupi sve što je dostupno.

Istakao je i da je bio pravni zastupnik još dvije kompanije, jedne iz Crne Gore i jedne iz Mađarske te da su iskustva i od tamo da su cijene rasle više struke. Upitan koje je respiratore htjela nabaviti Srbija od BTL Medicala, on je odgovorio da su htjeli ACM 812 A i Shangrila, a vezano za ACM 812 A kazao je da je riječ o 200 respiratora, koje je Srbija nabavila zbog liječenja pacijenata oboljelih od koronavirusa i to po skraćenom postupku.


Marić ga molio da pomogne Hodžiću

Rekao je da su se cijene kretale iz dana u dan i da je cijena istog respiratora jedan dan bila 19.000 eura, drugi 20.000, a treći 25.000 eura.

Tužilac Mirza Hukeljić je tada uzeo riječ i pitao da li svjedok priča o svojim saznanjima koje je imao kao pravni zastupnik ili prepričava bez ikakvog referisanja, na šta mu je sudija Perić rekao da daje neprimjerene komentare, da prekida svjedoka te ga pitao ko od njih dvojice vodi postupak.

Iako su ranije određeni svjedoci tvrdili da je 100 od tih 200 respiratora koje je htjela nabaviti Srbija na kraju završilo u BiH preko „Srebrene maline“, Petrović tvrdi da se tih 200 respiratora nalazi u luci u Baru na carini, zbog predmeta koji se vodi u Crnoj Gori, obzirom da ih je kompanija Sinopharm tužila za prevaru, obzirom da nisu u predviđenom roku nabavili respiratore.

Advokat kompanije Dre Medical je kazao da je za Srebrenu malinu saznao krajem marta od Kristiana Marića, koji je ranije bio svjedok Tužilaštva BiH te Borne Cicera. Nakon toga se obrušio na Marića za kojeg je naveo da zbog njeg nije proveden tender, zbog čega je raskinut ugovor između UKC Crna Gora, a BTL je u tom poslu završio, kako je naveo, u minusu te ga onda optužio i da je zbog njega propala i nabavka za Srbiju, jer nije isporučio na vrijeme, ali su ipak na kraju ti respiratori stigli.

Petrović je kazao da ga je Marić molio da pomogne njegovom poslovnom partneru Fikretu Hodžiću, obzirom da njegova kompanija „Exotrade“ iz Rijeke to ne može uraditi. Kazao je da su 3., 4. i 5. aprila postojala saznanja da se mogu nabaviti respiratori za BiH, a da bi isporuka trebala biti sredinom aprila.

BTL Medical bio posrednik

BTL Medical je bio posrednik u kupovini, a naveo se kao kupac iz razlog što, kako je naveo, da ne bi Kinezi možda prodali Srebrenoj malini skuplje, pa je BTL Medical to proslijedio Srebrenoj malini kao krajnjem kupcu, a dodao je da je cijena tih respiratora bila 39.000 eura. Onda se osvrnuo i na to da Fikret Hodžić nije htio pustiti novac dok ambasador u Kini ne uđe u magacin i potvrdi da postoje ti respiratori i da idu za BiH.

Provizija BTL Medicala kao posrednika je iznosila 3 posto, odnosno 150.000. Kazao je da je sve transparentno prošlo, osim što Srebrena malina nije nikad isplatila proviziju.

Upitan o HC VE 003 respiratorima, koji su prvobitno planirani za nabavku u BiH, kazao je da ne zna ništa o njima.

Onda su advokata Gorana Petrovića ispitivali tužioci Senad Osmić i Mirza Hukeljić.

Tužilac Osmić je kazao da je o cijenama u relevantnom periodu advokat rekao „Ja sam to malo gledao“, pa onda govorio o postupku u Srbiji i izjavama predsjednika Trampa, na šta je advokat govorio da on nije stručnjak koji treba govoriti o cijenama. Upitao ga je i o tome da li je bio ovlašten za sačinjavanje ugovora između BTL Medicala i Sinopharma, on je odgovorio da je učestvovao u pripremi ugovora, ali nije bio potpisnik istog. Onda je kazao da jeste bio opunemoćen po onom što se dešavalo nakon što nije proveden ugovor između Sinpoharma i BTL Medicala.

Advokat Petrović je pred sudom tvrdio da BTL nije doveo u zabludu Sinopharm, ali je sud utvrdio da je doveden u zabludu kupac, kazao je Osmić te podsjetio da postoji privremeno rješenje, na šta se advokatica Fikreta Hodžića žalila, obzirom da dokaz nije ranije dostavljen. Uključio se i sudija Perić, koji je kazao da ako je riječ o pravomoćnoj presudi da će biti uvaženi.

Nakon toga je ispitivanje nastavio tužilac Mirza Hukeljić, koji je pitao svjedoka da li je imao punomoć u martu, aprilu i maju 2020. godine, na šta je odgovorio potvrdno. Upitan da li je dostavio izvještaj i SDT-u Crne Gore, on je naveo da su se tu nalazili i neki tužioci iz BiH i da je to bila totalno konfuzna situacija, a da je među njima bio „neki Mirza“ (Hukeljić) i još jedan tužilac kojem se nije mogao sjetiti imena.

Sudija prekinuo tužioca

Sudija Perić je prekinuo tužioca Hukeljića i kazao:

- Da li vi tužioče tvrdite da je bez ovlaštenja zastupao firmu. Toliko ste destruktivni, vi želite ostaviti dojam da ste savršeni, a da mi ništa ne razumijemo – , na šta je Hukeljić rekao da je važno radi kredibiliteta svjedoka.

Upitan da li je direktno bio uključen u prodaju on je odgovorio odrično, na šta mu je tužilac kazao da ipak pored toga govori o cijeni.

Tužilac je postavio još nekoliko pitanja na koje je advokat kazao da piše sve u papirima, nakon čega je Hukeljić rekao:

- Govorite o cijeni, govorite da je invazivni, ali nećete da kažete koji je respirator.

Suđenje u Sudu BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4

Uključio se i sudija Perić koji je kazao da ako mu je cilj diskreditacija svjedoka da je trebao donijeti dokaze o cijeni o tom periodu, na šta je Hukeljić kazao da ima svoj način odbrane te da je doveden svjedok koji govori o stvarima koje ništa ne zna.

Hukeljić je pitao kakav je bio način javne nabavke respiratora u Srbiji, na šta mu je svjedok odgovorio da sve piše, što je izrevoltiralo tužioca koji je rekao sudiji da svjedoku sve dozvoljava, na šta je svjedok kazao da ovako nešto ne bi pitao djecu na ulici.

Goran Petrović je istakao da je informacije o cijenama dobio od „ozbiljnih ljudi“. Onda se tužilac osvrnuo na izjavu da svjedoka da je Kina rekli da su respirator ACM 812 A dobri za koronavirus te ga pitao odakle je tu informaciju dobio, da li iz Kine ili je negdje čuo, na šta je Petrović kazao:

- Rekli su iz Sinopharma, ja Kineza nisam nikad vidio.

Nikad nisu stigli do BTL Medicala

Svjedok je kazao da 28.3. BTL Medical potpisuje ugovor o nabavci respiratora od Exotradea iz Rijeke za 3,9 miliona respiratora nakon što su dobili novac od Sinopharma iz Rijeke, a onda je rekao da je tek poslije godinu i po saznao da je ta kompanija iz Rijeke ih nabavila za 11.900 eura. Upitan od tužioca da li to može govoriti o cijeni respiratora, odgovorio je da mu je Borna Cicero iz te kompanije kazao da su ih oni nabavili 3 mjeseca ranije.

Hukeljić je konstatovao da je Marić isti dan poveo BTL Medical i Srebrenu Malinu kada je ta kompanija dogovorila nabavku respiratora po cijeni od 22.000 eura, na šta je on rekao da nije riječ o istim respiratorima te da ti respiratori nisu nikad stigli do BTL Medicala. Tužilac Hukeljić je pitao svjedoka da li zna da Exotrade iste respiratore koje je htio njima prodati nabavio za 17.000 eura, na šta je odgovorio da mu to nije poznato.

Upitan kako je moguće da nekoliko dana nakon zaključivanja ugovora sa Exotradeom se potpiše ugovor sa Srebrenom malinom i da nema nikakve veze jedno sa drugim, on je kazao da je primarni cilj nabavke bio da se proda u Srbiju.

Hukeljić je onda upitao:

- Vi imate 200 od Exotradea već nabavljenih, ponude vam spontano još 100, dođe do raskida ugovora u Srbiji, a na drugoj strani Srebrena malina traži. Koji su Fikretu došli?

Svjedok Petrović je rekao da nije riječ o tim respiratorima te da je bilo i drugih ponuđača koji su radili sa istim respiratorima.

Podsjetio je tužilac i da je 7.4. raskinut ugovor sa jednom kineskom kompanijom, na šta je svjedok rekao da se ne može sjetiti o kojoj je firmi riječ. Upitan je i tome kako su došli do kompanija u Kini, da li je bilo posrednika, on je kazao da su to bili Samir Cerić, nekadašnji predsjednik FK Željezničara i Edmond Chu, za koje su mu rekli predstavnici Mindre.

Hukeljić je kazao da je čudno kako je Kristian Marić dužan 22.000 BTL Medicalu, a da ga nisu tužili, na šta je Petrović rekao da će ga sada tužiti, a Hukeljić je poručio da je čudno da 2 i po godine nakon događaja i nakon svjedočenja u kojem diskredituje njega kao svjedoka to najavljuje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.