SAOPĆENJE

Škola o navodima majke napadnute djevojčice u Maglaju: Učiteljici je narušen ugled, ovo je atak na sve nas

Škola izražava žaljenje što je došlo do ovakvog nemilog događaja i nastavit će da radi na suzbijanju i preveniranju svih oblika neprimjerenog i nepoželjnog ponašanja, ali to je moguće prvenstveno uz dobru saradnju sa roditeljima, naveli su

Prva osnovna škola Maglaj: Tatjana Hamzić nije ništa prijavila nama. FACEBOOK

S. S.

9.11.2022

Tatjana Hamzić iz Maglaja, majka devetogodišnje djevojčice Lare koju su pretukli vršnjaci, ranije je za portal "Avaza" ispričala je šta se dogodilo tog kobnog dana.  Ona je tom prilikom rekla da je njena kćerka napadnuta kada je išla nani.

Nakon toga su se oglasili i iz Prve osnovne škole Maglaj, koju ova djevojčica pohađa. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

- Vezano za medijske istupe i navode na vlastitom Facebook profilu gospode Tatjane Hamzić o navodnom vršnjačkom nasilju koje je, prema njenim riječima, izvršeno nad njenom kćerkom, učenicom naše škole, izvještavamo javnost o sljedećem: Nemili događaj navedenog nasilja nad djetetom nije izvršen u školi, u krugu škole, niti za vrijeme nastave. Tog dana ti učenici su bili prva smjena i sa nastavom su završili prijepodne. Događaj se desio u popodnevnim satima, prilikom odlaska djevojčice do njene bake. Škola ne može istraživati ništa što se nije desilo u njenim okvirima, niti može izricati ukor zbog nečega što učenici urade mimo škole i mimo nastave.

Navodno zlostavljanje djevojčice od strane njenih vršnjaka u školi nikada nije evidentirano jer se majka nikada nije obratila učiteljici, pedagogici i upravi škole sa takvim informacijama i zahtjevom da se ti problemi riješe.

Mediji ne trebaju da podržavaju insinuacije i laži"

Učiteljica, kojoj je Tatjaninim izjavama u medijima znatno narušen ugled, ali i zdravstveno stanje, je učiteljica sa preko 25 godina radnog staža i nikada do sada nije imala nikakve pritužbe od strane roditelja, uprave škole i pedagoškog stručnog savjetnika. Svoj posao je uvijek obavljala krajnje savjesno, što će činiti i ubuduće.

Nakon pomenutog događaja Tatjana Hamzić je, odmah sutradan ujutro, 16 sati nakon navedenog dogadąja, poslala kćerku u školu, u isti razred, kod iste učiteljice na koju se u svojim izjavama žali. Djevojčica, kćerka Tatjane Hamzić, do današnjeg dana redovno, bez ikakvih problema, pohađa isti razred, kod iste učiteljice i insistira, i ona i majka, da se ne prebacuje u drugo odjeljenje.

Tatjana Hamzić, nakon navedenog događaja, nije došla da razgovara sa učiteljicom ili sa bilo kime u školi, osim sa policijom, na njihov poziv. Odmah narednog dana objavila je slike svoje kćerke na svome Facebook profilu, navodivši niz optužbi na račun učiteljice i škole, što je izazvalo lavinu negativnih komentara i prijetnji upućenih učiteljici, direktoru škole, samoj školi i njenim uposlenicima, čime je pomenuta nanijela nepopravljivu štetu ovoj ustanovi i svim njenim uposlenicima, a naročito učiteljici njene kćerke. Posebno je poražavajuće to što je, objavljivanjem pohvala i učeničke knjižice svoje kćerke, Tatjana Hamzić objavila i ime i prezime učiteljice, čime je direktno ugrozila njenu sigurnost.

Mi, kao Nastavničko vijeće ove škole, na čelu sa direktorom, napominjemo da je atak na našu kolegicu ujedno i atak na sve nas. Postavlja se pitanje na koji način će ubuduće biti zaštićen integritet prosvjetnih radnika i s kakvim novim pritiscima i optužbama možemo da se suočimo u vrijeme kada je rad sa djecom svakako otežan zbog narušenih općih društvenih normi.

Društvene mreže su pružile priliku svima da pišu i objavljuju šta god žele, ali je na medijima da svaki događąj pogledaju iz različitih uglova, a ne da podržavaju insinuacije i laži.

Škola se pridržava svih propisa

 JU „Prva osnovna škola" Maglaj važi za ustanovu koja se pridržava svih zakonskih propisa, regulativa, uputstava i protokola o postupanju od strane MONKS ZDK o radu i realizaciji odgojno-obrazovnog procesa, a što se jasno može utvrditi iz zapisnika o izvršenim pedagoško-stručnim nadzorima. U ovome konkretnom slučaju, po saznanju o navedenom događaju, škola je postupila urgentno, vodeći se Protokolom o postupanju u slučajevima nasilja nad djecom, sarađujući sa PS Magląj, koja je pokrenula istragu, i sa Centrom za socijalni rad.

Škola — školski pedagog, i inače, ima dugogodišnju, kontinuiranu i vrlo dobru saradnju sa relevantnim ustanovarna u gradu: Centar za socijalni rad, Policijska stanica Magląj, Dom zdravlja Maglaj — Centar za mentalno zdravlje. Sve navedeno potvrđeno je izvještajem o sprovedenoj policijskoj istrazi, a nadzorom nadležne inspekcijske službe, zaključcima Pedagoškog zavoda Zenica i predstavnika Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine utvrđeno je da su škola i učiteljica poduzeli pravovremeno sve što je bilo potrebno u vezi sa ovim slučajem, te da nije napravljen nijedan propust.

Škola izražava žaljenje što je došlo do ovakvog nemilog događaja i nastavit će da radi na suzbijanju i preveniranju svih oblika neprimjerenog i nepoželjnog ponašanja, ali to je moguće prvenstveno uz dobru saradnju sa roditeljima, a sve u cilju zaštite svakog učenika i učenice naše škole.

 Na krąju očekujemo da se Tatjana Hamzić oglasi na svome facebook profilu i u medijima demantom svojih navoda i javnim izvinjenjem za pričinjenu štetu, kako školi, tako i njenim zaposlenicima, a posebno učiteljici njene kćerke, navodi se u saopćenju Prve osnovne škole.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.