RATNI ZLOČINI U VLASENICI

Suđenje Stevi Mumoviću: Odbrana se usprotivila čitanju iskaza svjedoka

Nastavak suđenja zakazan je za 16. novembar

Sudnica Okružnog suda u Istočnom Sarajevu. BIRN BiH

S. S. / BIRN

9.11.2022

Odbrana Steve Mumovića, optuženog za zločine počinjene u maju 1992. na području Vlasenice, usprotivila se prijedlogu Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo da se pročitaju iskazi svjedoka koji iz zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti da svjedoče na suđenju.

Goran Dragović, branilac Steve Mumovića, rekao je kako iz jednog i drugog nalaza vještaka medicinske struke proizilazi da svjedoci Tužilaštva Behija Gogić i Omer Ambešković imaju zdravstvene probleme, ali da uz određene prilagodbe mogu svjedočiti. Za svjedokinju Gogić, koja teško govori, Dragović je predložio da svjedoči uz pomoć aparata ili da piše, piše BIRN.

- Morali bi je unakrsno ispitati - kazao je Dragović, dodavši kako bi unakrsno ispitao i Ambeškovića.

"Tužilaštvo ne odustaje od svjedoka"

Na pitanje predsjedavajuće Sudskog vijeća Zinaide Hamidović da li očekuje da dovedu svjedoke, Dragović je rekao kako ne odustaje od tog prijedloga, dodavši kako od Tužilaštva očekuje da odustane od svjedoka.

Tužilac Nemanja Sladoje je kazao kako svjedoci fizički mogu pristupiti, ali da može doći do pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja, pozvavši se na nalaze vještaka.

- Tužilaštvo ne odustaje od svjedoka - rekao je Sladoje.

Na upit predsjedavajuće Sudskog vijeća, Sladoje je kazao kako ne može osigurati aparat za svjedokinju Gogić, dodavši kako je ona bila kod njega sa suprugom, te da "nije progovarala".

- Nemamo druge mogućnosti nego da pozovemo svjedoke - rekla je sutkinja Hamidović.

Sedam dana da stupi u kontakt

Branilac Dragović je zatražio da se u narednih sedam dana stupi u kontakt sa svjedocima i utvrdi da li im se može osigurati pomoć kod svjedočenja, te da će nakon konsultacija sa tužiocem odlučiti da li će Odbrana odustati od ovih svjedoka.

Mumović se tereti da je u Vlasenici u maju 1992. godine, zajedno sa četiri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Vlasenica, došao do pritvorske prostorije koja se nalazila u prizemlju zgrade Službe javne bezbjednosti (SJB), u kojoj je bilo nezakonito zatvoreno najmanje 12 civila bošnjačke nacionalnosti, te je dvojicu od njih počeo tući, nanoseći im tjelesne i duševne patnje.

Mumoviću se također stavlja na teret da su 2. maja 1992. godine u Vlasenici, on i još jedan pripadnik policije SJB-a došli do jedne kuće i vlasniku naredili da krene s njima kako bi dao izjavu, zatim ga tukli gumenim palicama, kundacima od automatskih pušaka i rukama. Potom su u salu ušla još dvojica pripadnika rezervnog sastava policije, koji su se pridružili premlaćivanju osobe.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. novembar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.