KONFUZNO STANJE

Debata na Federalnoj: Komšić i Džaferović uputili su apelaciju Ustavnom sudu, vidjet ćemo kako će se odvijati

Vrlo je važno da shvatimo da su odluke gospodina Schmidta operativne, da vrijede i da se po njima treba ponašati, rekao je Lavić

Razgovor o aktuelnim temama. Printscreen / FTV

A. Č. / FTV

10.11.2022

Profesorica međunarodnih odnosa Dijana Gupta u emisiji "Odgovorite ljudima" FTV-a pojašnjava da niko nije požurio da pravi vlast.

- Mi od visokog predstavnika imamo već upute da vlast moramo da formiramo u roku 30 dana i mislim da je on tu vrlo ozbiljan. Mi smo se naprosto ove godine ponašali vrlo nonšalantno, po našim nekakvim željama. Naprosto netko mora doći u BiH ko će da pokaže odakle ćemo da krenemo. Prema tome, mislim da sve političke partije razgovaraju u BiH, da je to jedan demokratski pristup, a mislim da ćemo tek za desetak dana moći imati neku čistu sliku. 

Od izvršne vlasti u BiH očekujem da stvarno počnemo da provodimo procese, prvenstveno reforme koje su vrlo bitne jer će naši građani bolje da žive. Prvi put možda u BiH poslije toliko godina osjećam da imamo volju da nešto promijenimo, da nešto dobro napravimo za ovu državu. Visoki predstavnik naprosto treba da nas kanališe - rekla je.

O formiranju vlasti

Politički analitičar Milan Sitarski dodaje da stranke nisu požurile nego su blagovremeno pristupile pregovorima o formiranju vlasti.

- Ove stranke koje se protive tim pregovorima, njima su puna usta bila priče i optužbi o raznim blokadama, odugovlačenjima, razgradnji države. Mislim da je elementarna državotvorna svijest bila glavni stimulans onih stranaka koje su jučer skupile političku hrabrost da obave prve inicijalne, a nadam se ne i posljednje, razgovore o formiranju vlasti u ovoj državi na svim nivoima.

- Vrlo je važno da shvatimo da su odluke gospodina Schmidta operativne, da vrijede i da se po njima treba ponašati. Također treba imati u vidu da su gospodin Komšić i gospodin Džaferović uputili apelaciju Ustavnom sudu i vidjet ćemo kako će se stvari odvijati. Ako Ustavni sud donese neku suprotnu odluku bit ćemo u nekom čudnom, pravno konfuznom stanju - naglasio je profesor na Fakultetu političkih nauka na Univerzitetu u Sarajevu Senadin Lavić.

Film specijalnog vaspitanja

Profesor na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Dragomir Vuković kaže da priželjkuje da budemo sposobni da sami donosimo svoje odluke o budućnosti BiH.

- Ovo me sve podsjeća na neki film specijalnog vaspitanja pa imamo Schmidta da nas malo prevaspita. Mislim da je to ponižavanje građana i političkih elita, ali slažem se da smo poprilično nesposobni. Mislim da je budućnost BiH u rukama domaćih političara. Da se zajedno elite dogovore o budućnosti BiH, to bi bilo sjajno, bez visokog predstavnika - stava je Vuković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.