ODRŽAN SASTANAK

Jablanica traži priključak na Koridor 5C, gradit će se još jedan most?

U tom smislu spominjan je projekat izgradnje novog mosta preko Jablaničkog jezera u Ostrošcu, kao regionalnog projekata

Sa sastanka: Bilo riječi o nekoliko problematičnih tačaka. OPĆINA JABLANICA

A. Č.

10.11.2022

U Jablanici je održan sastanak rukovodstva Općine predvođenog načelnikom Damirom Šabanovićem i predsjedavajućim vijeća Emirom Muratovićem i delegacijom JP Autoceste Federacije BiH koju je predvodio direktor Elmedin Voloder.

Tema sastanka bila je realizacija Zaključka Doma naroda Parlamenta FBiH iz 2017. godine, kojim se obavezuje Vlada FBiH da obezbjedi najpovoljniji priključak općini Jablanica na trasu Koridora 5C, a održan je na inicijativu poslanice u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Majre Dautbegović.

Na sastanku je bilo riječi o nekoliko problematičnih tačaka na priključnoj dionici puta Konjic-Jablanica koje će JP Autoceste FBiH u narednom periodu posebno analizirati i uraditi potrebne studije da bi se vidjela opravdanost i mogućnosti zahvata. 

Predloženo je da Općinsko vijeće Jablanica na ime kompenzacije za nanesenu štetu općini Jablanica, koja je izmjenom trase odmaknuta od Koridora 5C, zatraži od Vlade Federacije BiH da u skladu za zaključkom Doma naroda Parlamenta FBiH iznađe rješenje kojim bi se Općina Jablanica, ali iz ostale općine koje saobraćajno gravitiraju prema Jablaničkom čvorištu, povezale kvalitetnijim i bezbjednijim cestama. 

U tom smislu spominjan je projekat izgradnje novog mosta preko Jablaničkog jezera u Ostrošcu, kao regionalnog projekata, kojim bi se Općina Jablanica sa postojeće magistralne ceste M17 povezala sa regionalnim putem prema Prozoru i Fojnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.